Svjetski dan poezije obilježen u Narodnoj biblioteci ''Vladimir Gaćinović'' u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Svjetski dan poezije obilježen u Narodnoj biblioteci ''Vladimir Gaćinović'' u Bileći

Izvor: Radio Trebinj | Datum:22.03.2022.

Zahvaljujući saradnji Narodne biblioteke i Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ u prostorijama biblioteke održan je čas posvećen Svjetskom danu poezije.


Času su prisustvovali učenici šestih razreda Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ koji su govorili omiljene stihove, ali i aplauzima pozdravili drugare iz trećeg i petog razreda koji su govorili pjesme Radmile Šinik.


Sara Kuljić, Aleksa Babić, Irina Rogan, Đorđe Jokanović, Đorđe Janjić, Đorđe Mihić, Jelica Albijanić i Kalina Boro za učešće na takmičenju recitatora izabrali su pjesme Radmile Šinik. Pomenuti učenici stihove su govorili i na današnjoj svečanosti.
Pjesnikinja Radmila Šinik ističe da je počastvovana što su učenici izabrali baš njene stihove, te naglasila da joj to dodatni motiv da stvara i piše.


„Ovo mi je vjetar u leđa, pokazatelj da neko cijeni ono što stvaram, ali i odgovornost da još više pišem. Moja djeca bili su učenici ove škole, pa ovaj događaj za mene ima posebnu, dodatnu emociju. Želim da se zahvalim učenicima, roditeljima, nastavnicima, direktoru škole i našoj direktorici koji su organizovali ovaj čas poezije“, istakla je Radmila Šinik.
Profesorica srpskog jezika Radenka Kapor poručila je da nas ovaj dan treba podsjetiti na snagu i važnost pjesničke riječi, koja je na margini društvenog interesovanja.


„U svakodnevnoj trci za nečim, ljudi rijetko imaju vremena za lijepu riječ i pjesništvo. Stoga, zastanimo za trenutak i bar danas pročitajmo i recitujmo stihove, te na taj način proslavimo dolazak proljeća i međunarodni dan poezije“, rekla je Radenka Kapor.
Obilježavanje Svjetskog dana poezije zasladili su artikli iz Slatke kuće.
Svjetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovoga dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije u školstvu širom svijeta.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: