U Nevesinju predstavljena Spomenica Mlade Bosne | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Nevesinju predstavljena Spomenica Mlade Bosne

Datum:18.04.2015.

U organizaciji Opštinskog odbora „Prosvjete“ Nevesinje  sinoć je u Gradskoj galeriji promovisana knjiga „Spomenica Mlade Bosne 1914 – 2014„ autora akademnika Vojislava Maksimovića.

Dvotomno djelo sadrži pjesme i prozna djela Mladobosanaca, potresna pisma rodbini i prijateljima, zapisnike sa suđenja, period utamničenja, pjesme i prozu drugih autora posvećenu njima, kao i obilje tekstova koji će pomoći da čitaoci osjete duh vremena i srpskog naroda iz tog perioda. 

 

Priređivač knjige akademik Vojislav Maksimović rekao je na promociji da je njegova glavna motivacija bila potreba da ne dozvoli da padne zaborav na sve Mladobosance, veličinu njihove žrtve i strahote njihovog stradanja, ali i na to da su to bili obrazovani, talentovani mladi ljudi, koji su se svjesno borili za slobodu. 
Maksimović istakao je da je riječ o knjizi koja je u ovom vremenu potrebna zbog osporavanja i vrijeđanja "Mlade Bosne".

 

Doc. dr Draga Mastilović za „Spomenicu  Mlade Bosne“ je rekao da je to kapitalno djelo srpske kulture uopšte, a mr Momčio Golijanin je  iskazao zahvalnost  priređivaču na velikom trudu i obimnoj građi koja daje potpunu sliku  o ovom pokretu i Sarajevskom atentatu.

Predsjednik  Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Slobodan Savić podsjetio je da je knjiga imala više promocija širom Republike Srpske, u Beogradu i Beču i da je nagrađena na Sajmu knjige u Banjaluci.


Izvor: Radio Nevesinje

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: