Muzej Hercegovine: Izložba ''Otisci graditelja'', posvećena arhitekti Branku Pešiću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba ''Otisci graditelja'', posvećena arhitekti Branku Pešiću

Izvor: Radio Trebinje | Datum:05.04.2022.

U okviru manifestacije Dučićev dan, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sutra će biti upriličeno otvaranje izložbe „Otisci graditelja” posvećene arhitekti Branku Pešiću (1926–2006), autora Marije Andrejević, Ane Petrović i Marije Pavlović.

Branko Pešić (Zemun, 1. septembar 1921. — Linjano, Italija, 4. oktobar 2006.), bio je srpski arhitekta i univerzitetski profesor, a tokom karijere učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Od njegovih 117 realizovanih projekata, najznačajnijim se smatraju jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, kao i projekti više zgrada u srpskoj prestonici, među kojima je i palata Beograd, popularna Beograđanka.

Autor je projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, a bio je i glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama od 1984. do 1996. godine.

1990. godine projektovao je idejno rješenje za mauzolej Jovana Dučića u Trebinju.

Tokom karijere, projektovao je i blizu 30 crkvenih objekata, među kojima se ističu crkve u Priboju na Limu, Batajnici i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Hram Svete Trojice u Lovcima i Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu.

Bio je dobitnik više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju – odlikovan je sa dvije Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006. g.).

Izložba „Otisci graditelja“, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, realizovana je u saradnji Ustanove kulture „Parobrod” opštine Stari Grad iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju i biće dostupna publici do 26. aprila 2022. godine.

Otvaranje izložbe je u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: