Dučićeva nagrada pjesnikinji Zlati Kocić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dučićeva nagrada pjesnikinji Zlati Kocić

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.04.2022.

U Trebinju je u okviru manifestacije Dučićev dan priređeno Veče laureata – Ranka Jovovića, pod nazivom „Moli se vladiko, podvikni gospodaru“, a Dučićeva nagrada za ovu godinu pripala je pjesnikinji Zlati Kocić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da se ova nagrada dodjeljuje književnicima koji su utvrdili svoje mjesto u književnoj baštini, te da će Kocićevoj biti uručena na manifestaciji Dučićeve večeri poezije.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da je ova manifestacija - Dučićev dan posvećena velikom pjesniku Jovanu Dučiću kada se vraćamo laueratima Dučićeve nagrade, kao što je bio i pjesnik Ranko Jovović.

Dodao je da se na ovaj dan ispunjava i Dučićev amanet da se ne treba baviti samo njegovom poezijom, nego da se ono što je on napisao posmatra u vremenskom kontekstu i kroz druge pisce, i njegove savremenike i one koji će tek doći.

„Dučićevo Trebinje je kako jedan pjesnik reče postalo istinsko poetsko svetište, stvaralačko nepresušno vrelo koje uvijek i iznova okuplja pjesnike i umjetnike i sve one koji u ljepoti traže smisao života i koji imaju potrebu za duhom istinske kuture koja nam je danas toliko potrebna, možda potrebnija nego ikada do sada“, rekao je Ćurić.

Pjesnik Želidrag Nikčević rekao je da je poezija pjesnika Ranka Jovovića prožeta etičkom dimenzijom, ali je po svojoj suštino ranjivo, nepredvidivo i hirovito.

„Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju nego naprotiv svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima a njegov poetski standard u Crnoj Gori je postao vrlo uticajan“, kazao je u besjedi pjesnik Nikčević.

Dr Svetlana Šeatović iz Instituta za književnost i umjetnost je podsjetila da je današnji naučni skup bio posvećen poeziji Miloša Crnjanskog te istakla da on predstavlja novi susret Crnjanskog u Dučićevom Trebinju.

„Pod svodom ovog najlepšeg malog grada koji spaja miris Mediterana i egzotiku hercegovačkog krša doveli smo u vezu dva velikana srpske poezije, različite ali slične po osećaju za nacionalno biće i lepotu mediteranskih predela. Dok je Dučić to bio rođenjem, Crnjanski je našao svoj izabrani zavičaj u prostorima mediteranske kulture“, rekla je dr Šeatović.

U programu učestvovali su Hor „Tribunia“ Trebinje, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Jasminka Stojiljković, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje uz klavirsku pratnju Nevene Živković.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: