Otvorena izložba ''Otisci graditelja''', posvećena arhitekti Branku Pešiću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba ''Otisci graditelja''', posvećena arhitekti Branku Pešiću

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.04.2022.

U okviru manifestacije Dučićev dan, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju je  upriličeno otvaranje izložbe „Otisci graditelja” posvećene arhitekti Branku Pešiću (1926–2006), autora Marije Andrejević, Ane Petrović i Marije Pavlović.

Od njegovih 117 realizovanih projekata, najznačajnijim se smatraju jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, kao i projekti više zgrada u srpskoj prestonici, među kojima je i palata Beograd, popularna Beograđanka.

Marija Pavlović, jedna od autora izložbe navela je da je izložba posvećena Branku Pešiću prvi put otvorena u oktobru prošle godine, povodom stogodišnjice njegovog rođenja, što je bio i povod za organizovanje sveobuhvatne izložbe o poznatom arhitekti.

„Izložba sadrži segmente koji opisuju njegovo odrastanje, privarni život, druženje sa umjetnicima i mnogim drugim. Ono što je zanimljivo, jeste da je Branko Pešić, kao profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu spojio arhitekturu i građevinarstvo. Posebno je poznat po zgradi, popularnoj Beograđanki, koja je sedamdesetih godina, kada je sagrađena bila djelo moderne arhitekture, enterijera i najveći neboder na Balkanu tog vremena. Njegovo značajno djelo je i nastavak izgradnja Hrama Svetog Save u Beogradu, a bio je i glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama od 1984. do 1996. godine. Treba naglasiti ono što nije poznato o Pešiću, a to je poseban segment arhitekture jesu njegovi projekti preko 70 jugoslovenskih paviljona po cijelom svijetu, kao i 30 crkava i crkvenih objekata. To je ono što ga čini jednim od najvećih arhitekata druge polovine 20. vijeka“, naglasila je Pavlović.

Branko Pešić (Zemun, 1. septembar 1921. — Linjano, Italija, 4. oktobar 2006.), bio je srpski arhitekta i univerzitetski profesor, a tokom karijere učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Bio je dobitnik više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju – odlikovan je sa dvije Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006. g.).

Izložba „Otisci graditelja“, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, realizovana je u saradnji Ustanove kulture „Parobrod” opštine Stari Grad iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju i biće dostupna publici do 26. aprila 2022. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: