Promovisan zbornik posvećen pjesniku Miroslavu Maksimoviću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisan zbornik posvećen pjesniku Miroslavu Maksimoviću

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.04.2022.

U okviru „Dučićevog dana“ je u Muzeju Hercegovine promovisan zbornik „Poezija i poetika Miroslava Maksimovića“, 13 zbornik u ediciji poetičkih istraživanja srpskih pjesnika 20. vijeka koji je realizovan u saradnji sa Trebinjem.

Prof. dr Jovan Delić istakao je da su ovim zbornikom pjesnika Miroslava Maksimovića, dobitnika Dučićeve nagrade, na neki način kanonizovali i uveli u njihov izbor najznačajnijih pjesnika 20. vijeka.

„Zbornik je posvećen čovjeku koji je istinska pjesnička vrijednost, originalan, izuzetan i koji ima visoku poetičku samosvijest, odlično misli o književnosti i ima izvrsnu imaginaciju, osjetljivost i piše veoma lijepu poeziju. Maksimović ima nekoliko zbirki soneta, među kojima su najznačajnije 'Skamenjeni' prema Stevanu Raičkoviću i knjiga 'Bol' koja je dobila vjerovatno najviše nagrada od svih pjesničkih knjiga posljednjih decenija“, kazao je prof. Delić.

On je dodao da se zbornik sastoji od četiri dijela, te da je ovo jedan od odmjerenijih, ljepših i koherentnijih zbornika u ovoj seriji.

 „U prvom dijelu su poetički tekstovi o poeziji Miroslava Maksimovića i o njegovoj poetici, zatim slijede tekstovi koji su pojedinačne, konkretne analize pjesničkih knjiga ovoga autora, potom slijede autopoetički tekstovi o Miroslavu Maksimoviću i njegovim pogledima na književnost i umjetnost, zatim ima i nekih problemskih tekstova o mjestu njegovog djetinjstva i na kraju se nalazi nekoliko tekstova o njegovim autopoetičkim motivima, o tome kako se pjesma kroji i nastaje“, objasnio je prof. Delić.

Zbornik je nastao u saradnji Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije u Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: