Dučićev dan: Promovisana antologija ''Hercegovački vijenac'' autora Gedeona Stajića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dučićev dan: Promovisana antologija ''Hercegovački vijenac'' autora Gedeona Stajića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.04.2022.

Promocijom Antologije savremene srpske ʌirike u Istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“, autora Gedeona Stajića u pozorišnoj sali Kulturnog centra završena je tradicionalna kulturna manifestacija "Dučićev dan", posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću.

Promovisana knjiga je posthumno dopunjeno izdanje antologije savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini za koju je autor rekao da predstavlja istiniti prikaz događaja u toj regiji u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka dat na jedan poseban način, kao istorija ljudskih osjećanja.

Antologiju su izdali SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka i „Filip Višnjić“ iz Beograda.

Radomir Vučković, predsjednik SPKD `Prosvjeta` Gacko je istakao da je ovo drugo dopunjeno izdanje antologije, koja je prvu promociju imala na 101. Šantićevim večerima poezije u Mostaru, zatim u Ljubinju, Gacku i večeras u Trebinju.

„'Hercegovački vijenac' je antologija gdje je svoje mjesto našlo 17 književnika iz Hercegovine sa 375 pjesama koje su plod njihovog stvaralaštva. Prosvjeta je prepoznala ono što je Gedeon Stajić prikupio i sa svojim najbližim prijateljima, na neki način odlučio šta da bude zastupljeno u 'Hercegovačkom vijencu'”, naveo je Vučković.

Đorđe Dabarčić, koji je dao najveći doprinos na uređivanju knjige, rekao je da mu je pokojni profesor Stajić 2012. godine donio rukopis "Hercegovačkog vijenca" na lekturu i prelom, ali da je u štampu poslata nesređena verzija knjige.

„Kada je knjiga izašla, profesor je bio razočaran i htio je da sve povuče. Nažalost, nije dočekao da se uradi dopunjeno izdanje, u kome su još 83 pjesme. Nekolicina nas iz Hercegovine dogovorila se da trebamo uraditi drugo dopunjeno izdanje, a najveći teret pao je na mene. Pokojni profesor bio bi sigurno prezadovoljan“, istakao je Dabarčić.

Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru u Nevesinju, a preminuo je 2017. godine. Mnogi su za njega rekli da je bio najbolji poznavalac pisane riječi u Hercegovini.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je kazala da joj je izuzetna čast što je u ime Grada Trebinja pozdravila sve one koji se nalaze u čudesnom „Hercegovačkom vijencu“.

„U antologiji su zastupljeni pjesnici: Nikola B. Ninković, Ružica Komar, Radoslav Milošević, Novica Telebak, Nebojša Rudan, Sergej Ćuk, Božidar Vučurević, Miodrag Hrnjez Ljumo, Zdravko Dabić, Sreten Vidaković, Đorđe Dabarčić, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Mirko Jakšić, Vera Basor, Božo Kijac i Jovan Bratić“, navela je Skočajić.

Pokrovitelj manifestacije "Dučićev dan" je Grad Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: