U Trebinju izložba ''Vožd Karađorđe - otac Srbije '' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Trebinju izložba ''Vožd Karađorđe - otac Srbije ''

Izvor: RTRS | Datum:18.04.2022.

U Trebinju će večeras biti otvorena izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije" u okviru programa obilježavanja Dana policije Republike Srpske i 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.
 

Izložbu, koja će biti otvorena u 19.00 časova u Kulturnom centru, organizuje MUP Srpske u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnim muzejom, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Autori izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" su viši kustos - istoričar Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada i muzejski savjetnik dr Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Postavku izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" čini više od sedamdeset eksponata hladnog oružja poput jatagana, noževa i handžara. Biće izloženi i primjerci vatrenog oružja koje čine puške, kubure i pištolji sa sistem paljenja na kremen, ali brojnih borbenog i ukrasnog oružja i oružanog pribora.

Dopunu izložbi predstavljaju portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Jovana Bjelića i Vsevolda Guljevića. Biće izloženi i portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, potom litografije Anastasa Jovanovića, kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka.

Građani će izložbu moći da pogledaju do 29. aprila, kada se seli za Bijeljinu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: