Izložbom ''Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme'' dato novo svjetlo na ličnost kraljice Drage Obrenović | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložbom ''Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme'' dato novo svjetlo na ličnost kraljice Drage Obrenović

Izvor: radio Trebinje | Datum:28.04.2022.

U Galeriji Muzeja Hrecegovine sinoć je upriličeno otvaranje izložbe „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“, autora Ane Ranković i Aleksandra Marušića iz Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Izložba prati život kraljice Drage Obrenović, unuke Nikole Milićevića Lunjevice, jednog od bliskih saradnika kneza Miloša Obrenovića i supruge Aleksandra Obrenovića, posljednjeg kralja iz ove srpske dinastije.

Direktor Muzeja radničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić kazao je da Srbi imaju pogrešno mišljenje o kraljici Dragi, koja je, kako kaže, kao i svi mi bila satkana od mana i vrlina.

„Sam naziv izložbe je takav jer je kraljica Draga rođena 11. septembra 1866. godine u Gornjem Milanovcu, a drugi dio naziva je zbog toga što je ona možda najkontraverznija ženska ličnost novije srpske istorije. Izučavanjem smo shvatili da nije baš sve vezano za nju bilo tako crno, kao što je prikazano. Nažalost, jednostavno tako se sistemski oblikovala slika o njoj tog 29. maja, da je možda njen najveći zločin to što nije mogla da rodi, što samo po sebi naravno nije zločin. Motiv ove izložbe je da mi biografski, hronološki prateći njeno porijeklo, obrazovanje i pisanje prikažemo taj pozitivan dio i sve ono što je uslijedilo“, objasnio je Marušić.

 

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje istakla je da je veoma ponosna na to što je ova izložba otvorena večeras u Trebinju.

„Svaka osoba koja se osjeća pravoslnavnom i srpskom, koja živi na ovim prostorima koji nikada nisu bili mirni, ima priliku da nauči još jednu lekciju. Čini mi se da su Srbi najbrži i najoštriji kada treba nekoga da osudimo, ali i onda kada treba da se pokajemo i žalimo za onim što je učinjeno. Draga Mašin je žena koja pokazuje koliko je teško biti žena na ovim prostorima prije 100 godina, ali ni danas nije mnogo lakše. Ona se na sve načine borila da postigne ono što se od nje očekivalo. Tačno je da pobjednik piše istoriju, očigledno je istorija pisana na jedan način. Moramo da naučimo jednom da u našoj istoriju govorimo o našim ljudima puno lošije nego bi trebalo“, dodala je Skočajić.

Simo Radić, istoričar u Muzeju Hercegovine u Trebinju rekao je da je kraljica Draga Mašin, odnosno Draga Obrenović jedna od najtragičnijih ličnosti naše novije istorije.

„Kraljicu Dragu posmatramo često kroz prizmu Majskog prevrata i slike koja je stvorena tada, odnosno kroz posljednje dane dinastije Obrenović. Ona je sigurno bila drugačija od onoga kako je predstavlja istorijografija nakon tog događaja. Radi se o jednoj od najobrazovanijih žena tog vremena, koja se bavila prevodilačkim radom, novinarstvom i koja je prije svega bila požrtvovana sestra. Ovom izložbom dato je novo svjetlo na lik i djelo kraljice Drage Obrenović“, kazao je Radić.

Izložba će posjetiocima biti dostupna do 12. maja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: