Od Moma Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd. U Trebinju otvorena izložba''011-Momo-Kapor'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Od Moma Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd. U Trebinju otvorena izložba''011-Momo-Kapor''

Izvor: radio Trebinje | Datum:28.04.2022.

U Narodnoj biblioteci Trebinje sinoć je otvorena izložba 011-Momo Kapor, autora Bojana Kundačine. Izložba je organizovana u okviru Dana bibliotekara, dvodnevne manifestacije koja je okupila preko 350 bibliotekara iz regiona.

Bojan Kundačina, autor izložbe i kataloga je istakao da je koristeći i spajajući dvije umjetnosti kojima se bavio Momo Kapor, književnost i crtanje, pokušao da uz pomoć njih ispriča jednu priču o Beogradu.

„Tema izložbe je, na neki način Beograd, ali opet to je samo metaforički predstavljen Beograd. Ono što je Momo Kapor pokušavao jeste da u nekim sitnicama pronađe tu neku poeziju. On je, recimo, poeziju pronalazio u Beogradu, u nekim njegovim ulicama, nekim karakteristikama, tako da možete da čitate i na taj način, kao izložbu o Beogradu ali može da tako i neki Trebinjac nađe tu poeziju u tim nekim uglovima kao što je Momo Kapor nalazio u Beogradu“, pojasnio je Kundačina.

On je naveo da je 011 pozivni broj Beograda i njegov simbol, a Momo Kapor jedinstveni broj koji nas poziva da otkrijemo taj Beograd, a školice su simbol umjetnosti Moma Kapora.

„ Spojeni su njegovi crteži i tekstovi jer opet nisam mogao da razdvojim Moma Kapora kao crtača i pisca“, rekao je on.

Citirajući Moma da je san svakog Hercegovca da se nastani u Trebinju, Kundačina je istakao da je Momo, osim Bileće, mnogo volio Trebinje i uvijek mu se vraćao.

„Ostao je svjestan svojih korijena- Hercegovine“, naveo je on.

Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koja vodi posmatrača do ovalnog luka, tj. Beograda.

Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS je navela da je govoriti o velikom Momu Kaporu velika čast.

„Ova izložba- da li je izložba Momovih citata, riječi ili Momovih crteža i slika, da li je Momo Kapor bio veći slikar ili pisac!? Ili je on slikao riječju, a pisao slikom!? Ovo je jedna izuzetna i lijepa izložba i možda kroz nju vidimo Moma Kapora na jedan sasvim drugačiji način. Da nam je, kroz crtež i sliku dočarao ono što jeste- njegovu veličinu, veličnu jedne gromade, Hercegovca koji je iz ovih krajeva“, istakla je ona,

 Ova izložba je predstavljena na Danima Beograda, u aprilu ove godine. U Trebinju će biti otvorena do 13. maja, a potom će biti otvorena i u Bileći.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: