Nebojša Dugalić izveo monodramu *Reči o svečoveku* | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nebojša Dugalić izveo monodramu *Reči o svečoveku*

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.05.2022.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra istaknuti dramski umjetnik Nebojša Dugalić izveo je monodramu „Reči o svečoveku“, rađenu po tekstovima vladike Nikolaja Velimirovića.

Nebojša Dugalić navodi da je ideja za nastanak ove monodramske adaptacije istoimene zbirke alegoričnih pouka i zapisa vladike Nikolaja nastala još za vrijeme njegovih studija jer je namjeravao da ovo bude njegova diplomska predstava. Budući da se to nije desilo tada, urađena je dvadesetak godina kasnije. Monodrama je na scenu postavljena 2009. godine, u okviru proslave osam vijekova manastira Žiče.

Proslavljeni glumac smatra da je važno da se žar riječi vladike Nikolaja prenosi kad god i gdje god može, da bi se ljudi zainteresovali, pa se vratili njegovim djelima:

„Samo u toku jednog dana čovek izgubi i povrati svoje vrednosti i svoju dušu. To je jedan dinamičan proces. U svakom slučaju, kako god živeli, kakvi god bili, uvek je lekovito vraćati se ovim rečima – bilo zato da bismo se vratili na neke dobre, zdrave i plodonosne puteve u Bogu, bilo da treba da uzrastamo u darovima koji su nam dati. Ovi tekstovi su nadahnjujući a istovremeno su i literarno raznovrsni“.

Dugalić ističe da je ovaj tekst vladike Nikolaja odabrao zato što je zahvalan za scensku obradu i uobličenje:

„To su priče koje su atraktvine, duboke, jednostavne, jedinstvene po svom stilu i po svojoj dubini; koje nas, zapravo, pozivaju na to da oživimo ono što smo zaboravili, a to je da smo stvoreni da stojimo pred licem božjim“.

Monodrama „Reči o svečoveku“ izvedena je u okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ koji su po prvi put organizovani u našem gradu zahvaljujući Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i Gradu Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: