Promovisana publikacija ''Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisana publikacija ''Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:13.05.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana publikacije ,,Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope" koju izdaje Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Do sada je objavljeno šest tomova u kojima su predstavljeni svi predmeti koji se čuvaju u muzejima, arhivima i bibliotekama, a tiču se Obrenovića.

Zahvaljujući ovim publikacijama šira javnost je upućena u brojnost predmeta koji su pripadali Obrenovićima i gdje se oni nalaze nakon propasti ove srpske dinastije.

„Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca izdvaja kao svoj osnovni muzeološki zadatak baštinjenje sjećanja na dinastiju Obrenović i rasvjetljavanje istorijskih činjenica koje su obilježile vladavinu ove vladarske kuće. Cilj ovog projekta bio je da se evidentiraju i u formi kataloga publikuju svi predmeti vezani za dinastiju Obrenović koji se čuvaju u fundusima muzeja, arhiva i biblioteka Srbije“,  rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i urednik publikacije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: