Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.05.2022.

Povodom obilježavanja Evropske noći muzeja u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Putujuće šare Srbije" akademske slikarke Milice Živadinović, a nakon toga održan je koncert povodom 130 godina Crkvenog hora „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“.

Autor izložbe Milica Živadinović je pokazala kako to na savremen način i kroz digitalne forme, a i kroz primjenjenu umjetnost i slikarstvo sagledava tradicionalne motive iskorišćene u savremenoj umjetnosti.

"Ova izložba je jedena od stanica na putu putujućih šara koje su dio jednog projekta 'Ornamenti Srbije-Pirotski ćilim' koji uključuje osim mog slikarstva i slikanog unikatnog nakita i video radova kao i knjiga koja je u nastajanju. Nadam se da će naredne godine da ugleda svjetlost dana" rekla je Živadinovićeva.

Milica Živadinović od 1999.godine živi na relaciji Pariz-Beograd i osnovala je svoju prvi brend nakita pod imenom 'Mitsi Paris.

Inspiraciju za nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana i to naročito sa šara pirotskih ćilima, ornamentike na srpskim srednjovjekovnim freskama, ali i kosmičkim fenomenima.

Nakon izložbe održan je koncert Crkvenog hora „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“, koji je bio još jedan u nizu proslave 130 godina od osnivanja hora pri Sabornom hramu u Trebinju.

"Pjevali smo duhovnu, a nešto je bilo i liturgijske muzike. Naša osnovna funkcija je da pjevamo na svetoj liturgiji i uglavnom se bavimo izvođenjem duhovne muzike, a imamo nešto i svjetovnog repertoara" rekla je dirigent hora Jovana Marić.

Muzej Hercegovine u Trebinju ove godine, po 15. put, u periodu od 14. do 18. maja kroz niz aktivnosti obilježiće Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1971. godine u obilježava se širom svijeta. Noć muzeja je održana prvi put u Berlinu 1997. godine, a od 2004. održava se u subotu, najbližu 18. maju, Međunarodnom danu muzeja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: