BILEĆA - SPKD ''Prosvjeta'' u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda organizuje izložbu posvećenu srpskom piscu Momi Kaporu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

BILEĆA - SPKD ''Prosvjeta'' u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda organizuje izložbu posvećenu srpskom piscu Momi Kaporu

Izvor: Radio Bileća | Datum:15.05.2022.

SPKD „Prosvjeta“ u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda organizuje izložbu posvećenu srpskom piscu Momi Kaporu. Izložba će biti otvorena sutra (ponedjeljak, 16.maj) u 19.00 časova u Galeriji Prosvjete u Bileći. Zainteresovani će izložbu moći da je pogledaju i tokom narednih sedam dana. Autor izložbe je Bojan Kundačina, grafički dizajn Dejan Dačić.


Koristeći i spajajući dve umetnosti kojima se bavio Momo Kapor, književnost i crtanje, uz pomoć njih je ispričana jedna priča o Beogradu. Pomoću tekstova i crteža Mome Kapora i igrajući se sa njima, priča počinje i završava se u Knez Mihailovoj ulici, na nekadašnjoj štrafti ili korzou, i govori o onome što čini Beograd: o rekama, nebu i ljudima. Beograd se menja, kao i svi gradovi, i čeka svakog od nas da pronađemo svoj ugao i svoju ulicu i da od njih stvorimo poeziju.


Od Mome Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd, kroz njegovu istoriju, ulice, svakodnevicu i kroz osobine Beograđana. 011 je pozivni broj za Beograd i njegov simbol, a Momo Kapor jedinstveni broj koji nas poziva da otkrijemo Beograd. Kada okrenete broj 011/Momo- Kapor, sa druge strane žice će se svakome javiti Beograd – nekome će pričati o Savi i Dunavu, nekome o dolasku proleća i o sreći, a nekada će samo nekoga ogovarati, kao svi Beograđani.


Školice su simbol umetnosti Mome Kapora, jednostavna dečja igra na trotoaru grada. Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koji vode posmatrača do završetka školice, do ovalnog luka, tj. Beograda. Kada prođete sve kvadrate školice treba da krenete u život i nađete svoj Beograd.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: