Promocija knjige ''Nijemi govornici'' Radinka Krulanovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promocija knjige ''Nijemi govornici'' Radinka Krulanovića

Izvor: Narodna biblioteka Trebinje | Datum:16.05.2022.

Narodna biblioteka Trebinje u utorak, 17. maja, organizuje promociju knjige ”Nijemi govornici” Radinka Krulanovića iz Nikšića.


Radinko Krulanović je rođen 26.02.1970. godine u Nikšiću. Profesor je filozofije i logike, a do sada je objavio 4 zbirke poezije: Tišinom ti govorim, Riječi koje ne dajem olako, Ad fontes i Nijemi govornici. Član je Udruženja književnika Srbije.


Zbirku poezije “Nijemi govornici” čini šezdesetak pjesama, podijeljenih u četiri ciklusa. U svojim stihovima autor se obraća majci, kamenu, Kosmetu i nijemim govornicima.


Nijemi govornici svjedoci su nekadašnjih vremena, vjere, tradicije i jezika. Krulanovićevi stihovi su melodični, slobodni i jasni, napisani u duhu pravoslavlja, čovjekoljublja i pozivanja da ne zaboravimo svoje korijene i identitet. A glavno izvorište, utočište i smisao svega je, kako kaže autor, ljubav.


U svim Krulanovićevim stihovima u samoj osnovi je patrijarhalno-hrišćansko rodoljublje, u njegovim se pjesmama otadžbina uvijek doživljava kao vlastiti dom, poput Alekse Šantića, a narod kao patrijarhalna porodična zajednica u kojoj se čitav život zasniva na poštovanju temeljnih etičnih principa slobode, pravde i čestitosti postojanja.


Motiv vjere i nade je stalno prisutan, i  kroz svoju poeziju pjesnik nam poručuje da je  vjera ta koja će nas spasiti, izdignuti iznad težine besmisla života.


Osim autora, o knjizi će govoriti  sveštenik Dražen Tupanjanin, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević i profesor srpskog jezika i teolog Milana Babić. Odabrane stihove govoriće glumac Nikšićkog pozorišta  Velizar Kasalica.


Promocija knjige će se održati u biblioteci sa početkom u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: