Muzej Hercegovine: Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom

Izvor: radio Trebinje | Datum:24.05.2022.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju sutra (25. maj) u 20 časova biće otvorena izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obavještajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Uvijek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vijek kasnije.

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umjetnicima zadužio je svjetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živio, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svjedoče o impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Trebinju, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prijestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je posvećena sjećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodijeli mu zasluženo mjesto u nacionalnom pamćenju.

Učestvuju:

Slavica Stefanović – izvršni producent i autor serijala „Paleta kulturnog nasleđa“ RTS
Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića
Branko Vukomanović – koautor izložbe


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: