Predstava ''Autografija'' večeras u Kulturnom centru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstava ''Autografija'' večeras u Kulturnom centru

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.05.2022.

U pozorištu Kulturnog centra Trebinje, u petak, 27. maja u 20 časova biće izvedena predstava “Autobiografija”, Okret teatra iz Beograda, nastala po istoimenom romanu Branislava Nušića, u režiji Jovana Grujića.

“Autobiografiju” – obaveznu lektiru za sve generacije, najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića na scenu donose: Nikoleta Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković.

“Kako opisati Nušićevu autobiografiju? Znamo vrlo dobro kako je Nušić video nas iz svog ugla; oslikao nas je kroz ministarke, sumnjiva lica, pokojnike, rodbinu, razne poltrone, kroz male ljude sa margina glavnih događaja. Međutim, Nušićeva “Autobiografija” je jedinstvena prilika da vidimo Nušića iz ugla Nušića. Ovoga puta, ne štedeći sebe samog, opisuje svoje odrastanje, školske dane, prva zaljubljivanja, ali i prve kontakte sa autoritetima koji su bili bolni i otrežnjujući za njega. Prateći taj njegov put možemo vrlo lako prepoznati kakav su uticaj na njega, kao pisca i čoveka, ostavile sve situacije koje je prošao i formirale ga do ličnosti koja je ostavila istorijiski trag u književnom i pozorišnom životu naše zemlje. Naravno Nušić je i ovde “onaj Nušić”, nama najpoznatiji, koji na šarmantan i duhovit način ukazuje na probleme sa kojima se suočavao, raskrinkavajući u isto vreme i sebe i društvo u kojem živi, a koje je ponekad potpuno nesvesno svojih mana. Zato je Nušić tu da nam osvetli sve to, usput se podsmehujući. U svemu ovome, očaravajuće je, otrežnjujuće, ali i zabrinjavajuće koliko je bio u pravu tada, ali i sada. Sve u svemu, lakše je ipak smejati se nego plakati. Tako će biti i ovaga puta”, kaže režiser Grujić u svojevrsnoj uvertiri i pozivnici za ovu predstavu.

Pozorišnu predstavu “Autobiografija” organizuje Kulturni centar Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: