Promovisana knjiga ''Karst istočne Hercegovine i Dubrovačkog priobalja'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisana knjiga ''Karst istočne Hercegovine i Dubrovačkog priobalja''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.05.2022.

U organizaciji Hidroelektrana na Trebišnjici, danas je u Trebinju održana promocija knjige „Karst istočne Hercegovine i Dubrovačkog priobalja“, autora prof.dr Petra T. Milanovića.

Prof. dr Milanović je kazao da je u knjizi dat presijek svega što je vezano za karst.

„Karst je specifična geologija od koje zavisi razvoj čitavog regiona koji je bogat vodom a u kom su se smjenjivale suše i poplave. Urađen je hidrosistem Trebišnjica, čiji je cilj da se uredi režim voda koji u prirodnim uslovima ne odgovara potrebama ljudi i razvoju čitavog regiona. Ja sam u ovom sistemu proveo 20 godina ali sam čitav život vezan za hidrosistem Trebišnjica, za njegovu izgrasnju, tako da sam upoznao sve detalje i probleme ovog regiona.“, objašnjava Milanović i naglašava da su u knjizi skupljani podaci preko 50 godina, ali i oni koje se prethodne generacije od 1920. skupljali.

Prof. dr Milanović kaže da će svi koji nastoje da se upoznaju sa ovom temom, naći mnoštvo korisnih podataka u knjizi.

Duško Vujović, rukovodilac Sektora za upravljanje proizvodnjom HET-a i jedan od recezenata knjige je kazao da ovo autorsko djelo prof. dr Milanovića opisuje sveobuhvatno potencijal i specifičnosti predmetnog područja u kome je voda žila kucavica  okosnica razvoja i opstanka.

„Dakle, ovo djelo je plod višegodišnjeg disciplinovanog istraživanja jednog od najsloženijih karstnih područja u svijetu. U knjizi su sublimirana različita istraživanja stara preko 140 godina i po mom  mišljenju ovo je prva enciklopedija o mogućnosti korištenja prirodnih karakteristika hidrosistema na Trebišnjici.“, objasnio je Vujović.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: