Nušićeva ''AUTOBIOGRAFIJA'' nasmijala trebinjsku publiku | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nušićeva ''AUTOBIOGRAFIJA'' nasmijala trebinjsku publiku

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.05.2022.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje glumci „Okret teatra“ iz Beograda izveli su predstavu „Autobiografija“.

Predstava je rađena po istoimenom romanu Branislava Nušića, u režiji Jovana Grujića, a glumačku ekipu činili su Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković.

Branislav Nušić u „Autobiografiji“ na sebi svojstven način prepričava događaje iz svog života, ne izostavljajući ni kritiku društva u kom je živio. U svom životopisu tretirao je sebe kao junaka komedije. Činjenice o rođenju, školskim danima, ženidbi i ulasku u svijet odraslih postaju građa za urnebesne zaplete, neočekivane obrte, komediju situacije ispunjenu razdraganim, dobronamjernim humorom.

 

Glumica Marija Ćeranić navela je da je izuzetno teško bilo adaptirati Nušićev komad u jednu ovakvu komediju.

„Bilo je prilično zahtevno. To je njegov život, od rođenja pa sve do kraja života. Kao osnovu smo uzeli dramatizaciju Borislava Mihajlovića Mihiza, koju je naš reditelj Jovan Grujić prilagodio našim uslovima. Prolazi se čitav Nušićev razvojni put i svako od nas igra negde od šest do devet različitih likova. Iz tog razloga je bilo prilično zahtevno i za igru, a i za režiju, da se to lepo uklopi“, istakla je Marija Ćeranić.

Okret teatar je osnovan 2012, sa željom da svojim predstavama djeci i omladini približi svijet lektire, prvenstveno klasična djela srpske književnosti.

Iako su predstave „Okret teatra“ namijenjene prvenstveno djeci, Marija Ćeranić kaže da njihova izvođenja rado prate i odrasli.

„Kad smo krenuli sa ‘Okret teatrom’, planirali smo da to bude ‘teatar lektire’. Međutim, kroz sve ove godine kako igramo, čini mi se da više igramo večernje predstave i publika svih uzrasta ih dobro prihvata. Deca sasvim dobro to razumeju. Mi to radimo na jedan duhovit način, brzo i dinamično da bi njima bilo prijemčivo, ali s druge strane, da bude vrlo ozbiljno i da obradimo čitavo delo, da ništa ne skratimo i da cela suština tu ostane“, dodala je Ćeranić.

Odličnom izvedbom „Autobiografije“, komada iz pera jednog od najvećih sprpskih komediografa, glumci „Okret teatra“ zabavili su i nasmijali trebinjsku publiku, koja ih je pozdravila burnim aplauzom.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: