U Muzeju Hercegovine izložba skulptura i crteža Petra Hranuelija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine izložba skulptura i crteža Petra Hranuelija

Izvor: radio Trebinje | Datum:02.06.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba skulptura i crteža Petra Hranuelija iz Zagreba.

Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuelijevog stvaralaštva.

„Predstavio sam se ciklusom skulptura i crteža kojim se bavim zadnjih desetak godina. Kamene skulpture prikazuju najčešće žene Venere i ljudske figure uopšte. Baziram se na praistoriji preko klasične antike do savremenog doba“, naveo je Hranuelij.

Mnoga njegova djela se nalaze na stalnim postavkama muzeja, galerija, privatnim kolekcijama kod nas i u inostranstvu.

 

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine kaže da su iz više razloga podržali ideju Hranuelija da se predstavi trebinjskoj publici, a najvažniji je što rijetko imaju izložbe skulptura.

„Ovo je u zadnjih nekoliko godina prva izložba skulptura u Muzeju, a Hranuelij je našem regionu izuzetno poznat umjetnik. On se poigrava kamenom i formama koje su najbliže praistorijskim Venerama i praistorijskim životinjama i pokazao je izuzetnu vještinu u obradi kamena“, rekla je Grujić.

 

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je u ime savjeta „Trebinjskog kulturnog ljeta“ istakla da se trude da izaberu samo najbolje, a slikar Petar Hranuelij je sigurno umjetnik evropskog ranga.

„Ono što je meni fascinantno što je umjetnik radio ličkim kamenom. A kažu da Lika i Hercegovina imaju puno sličnosti, da su 'dinarci' najčvršći po karakteru. Kamen je najčvršći i najteži za obradu i u ovom opusu ima dosta ličkog kamena i te skulpture su nekako najljepše“, navela je Skočajić.

Izložba će biti otvorena do 21. juna.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: