Ovogodišnji BEMUS u znaku Trebinjca Marka Kovača | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ovogodišnji BEMUS u znaku Trebinjca Marka Kovača

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:25.10.2016.

Posebno mesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, djela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Trebinjca Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista. ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.

140158_sorts1_ff

Tokom svoje istorije duge skoro pola vijeka, jedna od misija BEMUS-a je njegovanje i promocija kvalitetne muzike domaćih kompozitora.

Prve beogradske muzičke svečanosti otvorene su 1969. simfonijskom poemom ‘Beograd’ Dragutina Gostuškog, i od tada, djela domaćih autora se često izvode na našem najznačajnijem festivalu klasične muzike.

U sklopu 48. BEMUS-a, održaće se koncert simfonijske muzike srpskih kompozitora, u srijedu 26. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova. Dirigent Bojan Suđić predvodiće Simfonijski orkestar RTS-a, a kao solisti će nastupiti naši istaknuti umjetnici Irena Josifoska (violončelo), Nebojša Maksimović (klavir), Marko Kovač (klavir) i Bojana Peković (gusle).

Posebno mjesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, djela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista. ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: