Sutra je sveta Petka, zaštitnica žena, svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sutra je sveta Petka, zaštitnica žena, svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:26.10.2016.

Srpska pravoslavna Crkva sutra praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Rezultat slika za sveta petka

Sveta Petka ili Paraskeva (grč. Παρασκευή - petak) rodila se u gradu Elivatu, koji se nalazi na obali Mramorskog mora između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom 10. vijeka. Poticala je iz imućne i pobožne porodice.

Još kao djevojčica, dok je sa majkom odlazila u Crkvu, ona je bila veoma pobožna. Nakon smrti svojih roditelja, željna podvižničkog života, ona napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, gde se zamonaši u crkvi Svete Sofije, a zatim se zaputi u Jordansku pustinju, živeći strogim asketskim životom, gde se radi Hrista podvizavala sve do svoje starosti. U doba pozne starosti, sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Poslije povratka, poživela je još dve godine. Vjernici su je sahranili po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih.

Bogougodni Hrišćani iz tog mjesta posle javljanja svetiteljke u snu nekom Georgiju i Jefimiji pronašli su mjesto gdje su bile zakopane njene mošti, izvadili su ih iz zemlje i položili u hram svetog Petra i Pavla u Epivatu. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najprije u Carigrad, pa odatle ih bugarski car Jovan Asen 1238. godine prenese u Trnovo, da bi bile prenijete u Vlašku nakon pada Bugarske pod Osmanlije. Kada je i Vlaška postala ugrožena turskim upadima, a na molbu srpske kneginje Milice, mošti su prenijete u Beograd. Kada je Sulejman I 1521. godine osvojio Beograd, on uz ostale dragocijenosti prenosi u Carigrad i mošti sv. Petke. Na molbu moldavskog gospodara Vasilija 1641. godine mošti su prenijete u grad Jaši, gdje se i danas nalaze (osim dva prsta šake, koji su u kapeli svete Petke na Kalemegdanu).

Širom naše zemlje nalazi se i veliki broj izvora, koji su posvećeni sv. Petki. Jedan od njih je izvor sv. Petke u kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gdje su njene mošti dugo vremena počivale.

Srpka pravoslavna crkva svetu Petku slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru.

Rezultat slika za sveta petka

Svetu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka, a u srpskim primorskim krajevima „Petka Biogradska“, jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu. Takođe je poznata i kao „Petka Trnovska“, jer su joj mošti bile u Trnovu.

Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: