Promovisana knjiga ''Miroslavljevo jevanđelje - Zlatno izdanje'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisana knjiga ''Miroslavljevo jevanđelje - Zlatno izdanje''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.06.2022.

U Muzeju Hercegovine Trebinje sinoć je održana promocija knjige ,,Miroslavljevo jevanđelje - Zlatno izdanje".

 

Na promociji su govorili Veljko Topalović, jedan od priređivača, publicista Goran Komar i Dragana Aćimović, istoričarka umjetnosti.

 

Radi se o posljednjem i najsavršenijem fototipskom izdanju Miroslavljevog jevanđelja, naše najznačajnije rukopisne knjige. Zlatno izdanje je rađeno od 2016. do 2019. godine i štampano je u 300 primjeraka.

 

,,Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis. Ono po čemu je jedinstveno u cijelom svijetu je po simbolici likovnih ukrasa“, naveo je Topalović.

 

Jevandjelje 1.jpg (153 KB)

 

Miroslavljevo jevanđelje je najvrijedniji pisani spomenik srpskog srednjeg vijeka i zbog toga je uvršten u UNESKO listu ,,Pamćenje svijeta" kao jedan od 120 navrijednijih dokumenata na svijetu.

 

Goran Komar, publicista je istakao da je to jedna ogromna tekovina i velika privlegija za Trebinje i Hercegovinu da je jedna mala nevladina organizacija kao što je Zadužbina „Knez Miroslav Humski“ uspjela doći u posjed jednog takvog faksimila.

 

Promociju su organizovali Zadužbina „Knez Miroslav Humski“ i Muzej Hercegovine Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: