Dejan Stojiljković predstavio svoje romane trebinjskoj publici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dejan Stojiljković predstavio svoje romane trebinjskoj publici

Izvor: Radio Trebinje | Datum:13.06.2022.

U bašti Narodne biblioteke Trebinje večeras je održano književno veče Dejana Stojiljkovića, jednog od najčitanijih savremenih srpskih pisaca.

 

Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija i jedan od scenarista TV serije „Senke nad Balkanom“.

 

Stojiljković kaže da mu je drago da je po prvi put predstavio svoj književni opus u gradu velikog Jovana Dučića.

 

"Posjetio sam i Dučićev grob i poklonio se pjesniku koji je uz Crnjanskog i Andrića jedan od mojih omiljenih pisaca. Za nas pisce najveća nagrada je da su njihove knjige čitane jer to u suštini znači da knjiga živi, a ja smatram da je suština umjetnosti u komunikaciji jer to sve što uradi umjetnik - mora da do nekoga stigne", rekao je Stojiljković.

Laureat je prestižne književne nagrade „Miloš Crnjanski“ za roman „Konstantinovo raskršće“, nagrade za dječju književnost „Dositejevo pero“ za knjigu „Nemanjići: Dva orla“, te Andrićeve nagrade za knjigu „Neonski bluz“.

 

Ovaj pisac koji živi u Nišu jedan je od najčitanijih pisaca u trebinjskoj biblioteci.

 

Na književnoj večeri bila je i Slađana Rupar iz Trebinja kojoj je Stojiljković jedan od dražih domaćih pisaca.

 

„Prije devet godina sam otkrila romane Stojiljkovića. Skoro sve njegove knjige sam pročitala. U stvarne istorijske događaje ubacuje neke fiktivne likove i to mi se sviđa u njegovim romanima“, rekla je Rupar.

 

Moderator je bio pisac Slaviša Pavlović, autor romana o Dučiću - „Himerina krv“, koji je prije godinu dana imao promociju u trebinjskoj biblioteci.

 

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je istakla da su Stojiljković i Pavlović kvalitetni pisci koji rado dolaze i koji su posvećeni gradu Trebinju.

 

Književno veče je organizovano u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: