Zajednički koncert horova iz Istočnog Sarajeva i Trebinja (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Zajednički koncert horova iz Istočnog Sarajeva i Trebinja (FOTO)

Datum:13.06.2022.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras je održan koncert Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Hor je nastupio pod dirigentskom palicom Rada Radovića.

 

Prepoznatljivim i jedinstvenim izvođenjem, hor je oduševio trebinjsku publiku i ispunio hram duhovnim i svetovnim melodijama.

 

Prema rječima Rada Radovića, dirigenta hora i profesora Muzičke akademije u jednočasovnom programu bila su zastupljena djela Viktora Kaljinikova, Valentina Rajka, Marka Trajčevića, Vlada Miloševića i drugih kompozitora.

 

„Treći put nastupamo pred trebinjskom publikom. Izveli smo program koji se jako rijetko izvodi na repertoarima horova. Program je koloritan i raznovrstan, a kompozicije su biseri iz oblasti srpske horske muzike“, naveo je Radović.

 

On dodaje da dvije godine pauze u radu zbog korona virusa nisu ostavile trag i da sada hor radi u skoro punom kapacitetu.

 

„Bilo je teško vratiti se u punu formu, ali već se u horu osjeća snaga koja je bila prije pandemije virusa korona. Jako je bitno da se udružujemo u svemu, pa i u ovoj oblasti. Svjedoci smo da posljednjih godina imamo dosta novih crkvenih horova, što je dobro. Ta razmjena iskustava horova je vrlo bitna da bi ljudi spoznali različitosti u svom stvaralaštvu“, istakao je Radović.

Gost koncerta je bio trebinjski hor „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“.

 

Radović napominje da je zahvaljujući Jovani Marić, magistaru crkvene muzike i pojanja i dirigentu trebinjskog hora došlo do zajedničkog nastupa ova dva hora.

 

„Jovana je bila višegodišnji član našeg hora, zatim dirigent i magistrirala je kod nas na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. To je za Trebinje dragocjeno da se nađe jedan takav stručnjak kao što je Jovana i da vodi vaš ansambl“, rekao je Radović.

 

Kamerni hor smjera za crkvenu muziku i pojanje osnovan je 2001. godine, a danas djeluje pod pokroviteljstvom mitropolije dabrobosanske. Ovaj ansambl je višestruki laureat međunarodnih horskih takmičenja, a snimljeno je na desetine koncerata, dokumentarnih filmova i emisija o njegovom radu.

 

 

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: