Najljepše zavičajne priče Šćepana Aleksića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najljepše zavičajne priče Šćepana Aleksića

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:28.10.2016.

U organizaciji Doma kulture „Jevto Dedijer“ u velikoj dvorani ovog Doma održano je književno veče bilećkog književnika i novinara Šćepana Aleksića.

O stvaralaštvu ovog plodnog hercegovačkog prozaiste govorio je profesor srpskog jezika i književnosti Lazar Gnjato, a odabrane tekstove iz, do sada objavljenih sedam knjiga proze, čitao je autor.

Voditelj Književne večeri bila je profesor Jelena Mihić.

Akordima na gitari program večeri uljepašo je Stefan Skočajić.

Ovo književno veče održano je povodom nedavno izašlog književnog djela Šćepana Aleksića – „Pisma za sve adrese“ koje je pobudilo veliko interesovanje čitalačke publike u Hercegovini i šire.

To je razlog što će Aleksićevo književno stvaralaštvo biti predstavljeno na večerima u Beogradu i Sečnju početkom novembra ove godine, a potom i u nekoliko gradova istočne Hercegovine (Trebinje, Ljubinje, Nevesinje).

„Četrnaest najnovijih Aleksićevih pripovijedaka u knjizi ‘Pisma za sve adrese’ oslonjene su na manje-više jedinstvenu platformu, a to je, lokalni čitalac će to lako razotkriti, Bileća i hercegovački kraj uopšte. No, uprkos tome što svoj tok započinju na lokalnom istočniku, priče nesumnjivo imaju univerzalni značaj. Jasno je uočljiva autorova namjera da lokalno preobrazi u univerzalno tako što stvara bogati onomastički leksikon koji treba da prikrije stvarne nazive i imena ljudi“, istakao je, pored ostalog u svojoj besjedi profesor Lazar Gnjato.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: