Muzej Hercegovine: Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka ''Bunt i sloboda'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka ''Bunt i sloboda''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.06.2022.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras će biti otvorena izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda”, izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, čime se nastavlja dosadašnja uspješna saradnja između ove dvije institucije.

Poklon-zbirku je umjetnik Željko Opačak darovao Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja ove institucije 2021. godine, sa željom da se kao cjelina trajno čuvaju u gradu u kojem je rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svoga umjetničkog stvaranja, a koji je prije trideset godina napustio zbog preseljenja u Sloveniju. Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikove kolekcije i većinom nisu bila izlagana, a zbirka je prvi put kao cjelina prikazana javnosti izložbom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske krajem 2021. godine.

Izložbom će biti predstavljen dio obimne Poklon-zbirke Željka Opačka koja obuhvata 1533 djela, nastalih tokom '80-ih godina XX vijeka, a sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, 4 pastela i 76 grafika.

Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda” koncipirana je kao prikaz autorovog opusa iz 80-ih godina HH vijeka i prati njegove razvojne faze, medijske tendencije i tematske preokupacije. Kustos izložbe je Žana Vukičević, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Željko Opačak rođen je 1962. godine u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (FLU) 1986. godine, gdje je završio i postdiplomske studije 1988. godine. Iste godine postao je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), a 1989. godine član Udruženja likovnih umjetnika Slovenije (ZDSLU) i Društva likovnih umjetnika Celja (DLUC). Boravio je u Parizu na studijskom putovanju 1991. godine (Cité Internationale des Arts). Od 2005. do 2012. godine obavljao je funkciju predsjednika Društva likovnih umjetnika Celja. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad (priznanje ZDSLU za medije na Majskom salonu 2011. godine; nagrada „Dušan Simić“ za slikarstvo na Salonu DLUBL u Domu kulture u Banjoj Luci 1989. godine; nagrade FLU za najboljeg studenta 1982. i 1983. godine). Živi i radi u Sloveniji, gdje posljednjih trideset godina intenzivno stvara i izlaže, a angažovan je i na polju pedagoškog rada u gimnaziji, gdje predaje likovnu umjetnost sa istorijom umjetnosti i likovnu teoriju.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Izložba će biti otvorena od 23. juna do 21. jula 2022. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: