Otvorena izložba '' Bunt i sloboda '' autora Željka Opačka | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba '' Bunt i sloboda '' autora Željka Opačka

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.06.2022.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je  izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda”, izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, čime se nastavlja dosadašnja uspješna saradnja između ove dvije institucije.

Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikove kolekcije i većinom nisu bila izlagana, a zbirka je prvi put kao cjelina prikazana javnosti izložbom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske krajem 2021. godine.

Žana Vukičević viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske kazala je da su ova djela nastala 80-ih godina XX vijeka i da je Željko Opačak umjetnik koji prati umjetničke trendove na svjetskoj sceni.

„Izložba donosi intiman svijet samog umjetnika i moglo bi se reći da je to njegov mladalački dnevnik, jer je on sam čin slikanja ili crtanja doživljavao poput pisanja dnevnika. Mi smo u ulozi voajera koji čitamo ili gledamo te njegove privatne dnevnike. Izložba donosi samo jedan dio velike zbirke i prati hronološki tok njegovog umjetničkog opusa od ranih 80-ih godina pa do formiranja vrlo specifičnog umjetničkog izraza koji odlikuje naglašena gestualnost, fakturnost, kolorit. Simbolički, izložba predstavlja njegov povratak u mladost i u rodni grad Banja Luku. Izložba je prilagođena izložbenom prostoru Muzeja Hercegovine i uvijek izložbe koje donosimo kao gostujuće u ovom prostoru izgledaju još bolje i dobiju neku novu dimenziju” objasnila je Vukičević.

Željko Opačak autor izložbe kaže da je jako zadovoljan izborom djela iz Poklon-zbirke koja su večeras prikazana trebinjskoj publici.

„Ovo je jedan dio mojih radova dok nije počeo žalosni dio naše Jugoslavije, odnosno raspad neke zajedničke države. Kombinujem različite materijale i tehnike u tim slikama i to je nešto sto me uvijek zanimalo. Crteži su takođe kolažirani i tu sam kombinovao bojice sa tuševima, akvarelima i uvijek je u mom stvaranju bila prisutna igra materijalima. Volim da istražujem i da nađem nešto novo”, rekao je  Opačak.

Direktor Muzeja savrmene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je da im je posebno zadovoljstvo što ponovo gostuju u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

„Ovom izložbom mi na neki način završavamo obilježavanje 50 godina postojanja Muzeja. Donacijom umjetnika Željka Opaška naš muzej je dobio 1533 rada što je za nas posebno značajan čin iz razloga što je Muzej savremene umjetnosti RS nastao na poklonu, velikim donacijama umjetnika iz cijelog svijeta” kazala je Vujković.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, koji je istakao da su večeras pred publikom veoma vrijedni radovi.

„Poklonivši svoje radove Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Željko Opačak nije samo obogatio zbirku pomenutog muzeja, već su njegove umjetnine vrijedan poklon svim građanima Republike Srpske. Dio bogatog umjetničkog opusa koji je večeras pred nama svjedoči o snažnom unutrašnjem doživljaju, o ličnom utisku i impresiji umjetnika o tadašnjim društvenim kretanjima i jednom specifičnom socijalnom momentu nekadašnje Jugoslavije” rekao je Bošković.

Željko Opačak rođen je 1962. godine u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (FLU) 1986. godine, gdje je završio i postdiplomske studije 1988. godine. Iste godine postao je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), a 1989. godine član Udruženja likovnih umjetnika Slovenije (ZDSLU) i Društva likovnih umjetnika Celja (DLUC). Boravio je u Parizu na studijskom putovanju 1991. godine (Cité Internationale des Arts). Od 2005. do 2012. godine obavljao je funkciju predsjednika Društva likovnih umjetnika Celja. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad (priznanje ZDSLU za medije na Majskom salonu 2011. godine; nagrada „Dušan Simić“ za slikarstvo na Salonu DLUBL u Domu kulture u Banjoj Luci 1989. godine; nagrade FLU za najboljeg studenta 1982. i 1983. godine). Živi i radi u Sloveniji, gdje posljednjih trideset godina intenzivno stvara i izlaže, a angažovan je i na polju pedagoškog rada u gimnaziji, gdje predaje likovnu umjetnost sa istorijom umjetnosti i likovnu teoriju.

Izložba će trebinjskoj publici biti dostupna do 21. jula 2022. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: