U Muzeju Hercegovine otvoren Srpski filozofski simpozijum | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine otvoren Srpski filozofski simpozijum

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.06.2022.

U organizaciji Srpskog filozofskog društva, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, u Muzeju Hercegovine otvoren je  Srpski filozofski simpozijum koji će trajati do 26. juna.

Simpozijum se u Trebinju održava po peti put, nakon što je 2018. godine održan prvi simpozijum na temu „Filozofija i sloboda“. Trebinje na ovaj način postaje centar gdje će se i ove godine okupiti preko 20 eminentnih naučnika koji će govoriti o važnim pitanjima, koja nemaju samo apstraktni smisao, nego važnost u životnom, državnom i političkom smislu.

Predsjednik programskog i naučnog odbora Srpskog filozofskog simpozijuma Aleksandar Lukić kazao je da je tema ovogodišnjeg simpozijuma „Pojam zla i njegove manifestacije“.

„Veoma sam srećan što smo po peti put ovdje u Trebinju i što je ova ideja dobro primljena i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Na simpozijumu učestvuje 18 filozofa iz Srbije, Republike Srpske i  Crne Gore, a autori iz Grčke i Rusije će nam se obratiti putem video veze. Na taj način se ostvaruje ono što ovaj skup u osnovi afirmiše a to je jedinstvo srpskog kulturnog i duhovnog prostora u naše tri zemlje“, rekao je Lukić.

Profesor Jovan Babić istakao je da je opšta tema svih skupova sloboda.

„Mi smo počeli sa opštim pitanjem slobode, pa smo prešli na ono što je artikuliše to je granica, govorili smo i o patriotizmu u doba korone, sad se bavimo manifestacijom zla. Grad Trebinje je izvanredan domaćin i naša saradnja je od početka jako dobra. Ova manifestacija u Sremskim Karlovcima traje još od 1994. godine i pokušaćemo taj kontinuitet održavanja manifestacije da zadržimo i u Trebinju“, objasnio je Babić.

Javna tribina zakazana je za danas, sa početkom u 19 časova u dvorištu Muzeja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: