Održan koncert ansambla DunCreagan iz Škotske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Održan koncert ansambla DunCreagan iz Škotske

Izvor: Radio Trebinje | Datum:25.06.2022.

 

U okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto 2022”  u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju upriličen koncert ansambla DunCreagan, iz Škotske.

Ansambl, u sastavu profesor etnomuzikologije na Univerzitetu u Aberdinu, dr Thomas McKean (vokal, bodhrán, buzuki), Carrick Eggleston (harmonika), Kelley Bishop (vokal, gitara, mandolina, bendžo) i Sara Reith (violina) izveli su tradicionalnu irsku i škotsku muziku, sa modernim aranžmanima zasnovanim na profesorovom akademskom radu koji počiva na istraživanjima škotske folklorne muzičke prakse, a dominantno ga čine oblici plesnog karaktera i škotske balade.

 

Prema riječima Tomasa Mek Kina njihova muzika nailazi na dobar prijem kod publike. Ovo nije njihov prvi dolazak na Balkan.

 

"Bili smo prije par godina u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i ja sam kao folklorista upoznat sa pjesmama i muzikom sa ovog područja. To je i osnova što se tiče istraživanja muzike ovoga područja. Sada smo na turneji i dobili smo ponudu da naučimo dvije pjesme na albanskom koje ćemo izvesti u Tirani. Za narednu turneju nadamo se da ćemo naučiti neku pjesmu iz ovih krajeva" rekao je on..

 

On je napomenuo da je ovaj prostor sa jakom tradicionalnom muzikom, baladama i snažnom epskom poezijom, a zanimljiva je etno muzika.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: