''Kamenički biseri'' upriličili ''Vidovdanski koncert'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

''Kamenički biseri'' upriličili ''Vidovdanski koncert''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.06.2022.

U bašti Platani sinoć je pjevačka grupa "Kamenički biseri", u čijem su sastavu djeca sa Kosova i Metohije koja borave u Trebinju  upriličili "Vidovdanski koncert". Ova grupa formirana je u decembru prošle godine i rade u teškim uslovima u Kosovskoj Kamenici. Koncert su počeli sa himnom Republike Srpske, pjesmama kosovskog ciklusa, preko pjesama novijeg datuma kao što su "Suza Kosova", "Pećka kandila", "Sini jarko sunce sa Kosova".... Grupu čine djeca od 12 do 16 godina.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da se više Trebinjca prijavilo da prihvate djecu sa KiM, nego što je došlo djece.

"To je velika humanost i prepoznatljivi su po tome Trebinjci, Hercegovci, i ovaj projekat treba da živi. Grad će u narednom periodu da podrži ovakve ideje i da se maksimalno uključi. Trebinje je grad otvorenog srca i trebamo da budemo  otvoreni za sve dobronamjerne ljude i ovo je projekat da pokažemo da granice ne moraju postojati. Veliko hvala svim roditeljima i djeci koji su prihvatili djecu sa Kosova i Metohije", rekao je Ćurić.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov je rekao da je u Republiku Srpsku , u 13 gradova  došlo 461 dijete sa područja Kosova i Metohije.

"Zahvaljujem se Gradu Trebinju, gradonačelniku, porodicama i školama što već godinama učestvuje godinama u najvećem projektu spajanja srpske djece Republike Srpske i Kosova i Metohije. Znam ovu grupu i oni su večeras donijeli duh Kosova i Metohije ovdje i hvala Republici Srpskoj što je ugostila ovoliko mališana", poručio je Arlov.

Rukovodilac pjevačke grpe "Kamenički biseri" Jadranka Vasić je rekla da u Kamenici ima malo djece, ali djeca i roditelji su željni da promovišu srpsku tradiciju Kosova i Metohije kroz pjesmu, igru, očuvanju starih zanata, mnogih radionica i narodne nošnje koja potiče iz kraja u kome žive.

 

"Jako nam je drago da pjevamo za sve Vas, za porodice koje su ugostile našu djecu, pogotovo onu koja po prvi put borave u većem gradu. Velika je čast da povodom Vidovdana budemo u gradu koji je poznat po kulturi i tradiciji i koji se mnogo razlikuje od mjesta gdje mi živimo. Ja vam od srca želim da mnogo vijekova trajete, da nama budete vjetar u leđa i da zajedno sa nama uspjevamo svi zajedno sačuvati tradiciju, našu divnu kulturu, jezik i naše srpstvo ma gdje bili i gdje se nalazili", kazala je Vasićeva.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: