Povodom Vidovdanskih svečanosti biće otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Povodom Vidovdanskih svečanosti biće otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš

Izvor: HERCEG RTV | Datum:27.06.2022.

Povodom Vidovdanskih svečanosti danas, 27. juna 2022. godine, u depandansu Muzeja Hercegovine u Trebinju, zadužbini Dubravke Milorada Kujačić, na Ušću, u Lastvi, biće otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš. Izložba, koja nosi naziv „U čast Dučiću”, poklon je umjetnice Muzeju Hercegovine u Trebinju nakon održane izložbe u avgustu 2020. godine.

 

Mira Maoduš je rođena 1942. u Metku. Studirala je slikarstvo u Školi za primijenjene umjetnosti u Frankfurtu (1965-1968), na Akademiji (Accademia di belle arti) u Veneciji (1969-1972) i na Bozaru  (Ecole National Superieur des Beaux-arts) u Parizu (1972-1975). Magistrirala je na Univerzitetu u Milanu (1978), sa temom Bolonjska škola u XVII vijeku – Gvido Reni, Anibale Karači i Gverčino. Kroz svoja putovanja u Japan, gdje je živjela sedam godina, umjetnica istražuje proučavanje  kaligrafije  kao umjetničke forme. U njenoj karijeri umjetnice mogu se identifikovati dva perioda, prvo razdoblje u kojem slika kao Nev Fauves, u trezvenosti „Matissienne“ i drugi period u kome pronalazi svoj pravi put. Od dolaska u Pariz 1970-ih, ona je kreće se ka apstrakciji suprotstavljenim dodirima boje i igrajući se samo na hromatizam. Riječi, ideogrami, ćirilični znakovi, brojevi ponovo se rađaju u oblicima iz snova. Složena superpozicija oblika i kodova.

Nakon otvaranja izložbe, u nastavku programa, nastupiće učenici Gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja i pjesnici Vera Basor, Zdravka Babić i Dobroslav Ćuk.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: