Promovisana monografija ''Emir Kusturica – kult margine'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisana monografija ''Emir Kusturica – kult margine''

Izvor: radio Trebinje | Datum:06.07.2022.

Drugo, dopunjeno izdanje monografije „Emir Kusturica – kult margine“ autora Gorana Gocića, predstavljeno je večeras trebinjskoj publici u Narodnoj biblioteci. Promociju ovog izdanja organizovalo je Srpsko udruženje Ćirilica Trebinje.

Prema riječima autora ova knjiga je prvobitno bila napisana na engleskom jeziku, a te godine kada je objavljena, 2001., britanski časopis „Observer“ uvrstio je među pet najboljih knjiga iz oblasti filma u svijetu. Drugo, dopunjeno izdanje obogaćeno je ekskluzivnim fotografijama iz privatne arhive čuvenog reditelja, među kojima su i fotografije sa snimanja rediteljevih posljednjih ostvarenja.

Autor Goran Gocić zahvalio je organizatorima na pozivu istakavši da je ovu knjigu pisao dvije godine dok je živio u Londonu, te da je kroz rad na njoj zavolio i Kusturičine filmove. On takođe smatra da je uticaj ovog reditelja na svjetski film „enormno velik“.

„Naše shvatanje samih sebe počiva na tim velikim ljudima. Da nema Emira, ljudi vjerovatno ne bi bili svjesni da su takve mogućnosti zapravo nama na dohvat ruke. Prosto, neko treba da vas dobrim primjerom uputi na vlastite mogućnosti”, kazao je Gocić, dodavši da na neki način i njegov lični primjer to potvrđuje.

„Ja sam želio da budem umjetnik, ali sam imao akutni nedostatak hrabrosti da se upustim u to. Uvijek su takve pokušaje opstruirali sredina, porodica… po prirodi stvari. Tek oko 50-te godine sam se usudio da napišem prvi roman. To je bio gigantski skok za mene. Tada sam se deklarisao kao umjetnik. Vjerovatno mi je podsvjesno pomoglo što sam pisao o velikim umjetnicima. Mogućnosti koje su ljudima na raspolaganju – možda periodično neko treba da nas podsjeti na to“, zaključio je Gocić.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac i pisac čije je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na jedanaest jezika. Napisao je eseje u petnaestak zbornika o masovnim medijima kao i zapažene knjige iz oblasti sedme umjetnosti, Endi Vorhol i strategije popa,  Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine. Dobitnik je Ninove nagrade za roman godine „Tai“ (2013).


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: