Od jeseni Dučićev legat u novom ruhu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Od jeseni Dučićev legat u novom ruhu

Izvor: radio Trebinje | Datum:06.07.2022.

U Muzeju Hercegovine u septembru bi trebali biti završeni radovi na rekonstrukciji cjelokupnog izložbenog prostora Dučićevog legata, gdje su smješteni pokloni Jovana Dučića rodnom gradu i pjesnikove lične stvari.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine Trebinje rekla je da je ovo najznačajnija i najstarija zbirka koja je doprinijela da se muzej osnuje 1952. godine u Trebinju.

„Od novca iz gradskog budžeta uspjeli smo uraditi građevinske radove, urediti zidove i parket, a preostalo je još da se organizuju stalne postavke u dvije prostorije. Pored kamene plastike, slika i ličnih stvari, biće izloženi i crteži kojima je Dučić želio pokazati kako bi ukrasio Trebinje, sa nekoliko spomenika od rimske kamene plastike i nekoliko česmi, od čega je jedan broj realizovan“, istakla je ona.

Grujić kaže da predstoji osmišljavanje izložbene postavke i nabavka vitrina, te da je značajan novac od resornog ministarstva, kako bi se cijeli projekat doveo do kraja u godini kada trebinjski muzej obilježava sedam decenija postojanja.

„Zahvaljući novcu iz gradskog budžeta, od resornog ministastva i donacijama nadamo se da će legat Jovana Dučića, koji je u ovoj zgradi postavljen 1996. godine, napokon biti obnovljen i da će svi posjetioci moći da se uvjere koliko  jedan čovjek može mnogo da uradi za svoj grad“, istakla je direktorica Muzeja Hercegovine.

Pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković je podsjetila da je resorno ministarstvo počelo značajan projekat zaštite kulturnog nasljeđa u Srpskoj posvećen znamenitim ličnostima, među kojima je pjesnik, diplomata i rodoljub Jovan Dučić.

„Obaveza Ministarstva prosvjete i kulture i ustanova koje baštine ovu građu je da zaštitimo legat koji je Jovan Dučić ostavio rodnom gradu kako bi se sačuvao za buduće generacije“, istakla je ona.

Đaković je navela da je resorno ministarstvo obezbjedilo 10.000 KM  za rekonstrukciju i uređenje prostora gdje će Dučićev legat biti trajno smješten.

U uređenje prostorija za Dučićev legat do sada je utrošeno preko 35.000 KM, od čega je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 20.000 KM.

Legat čini oko stotinu predmeta rimske kamene plastike, 15 umjetničkih slika, crteži i svo ordenje koje je Jovan Dučić dobijao kao ambasador Kraljevine Jugoslavije,  ambasadorsko odjelo i  lična pisma pjesnika.

Donacija iz Italije

Italijanka Karmela Skarano Maračić (84), koja je diplomirala na književnosti Jovana Dučića,  putem Udruženja "Sesto senso" uplatila je 3.000 evra za Dučićev legat. U Muzeju Hercegovine očekuju da će ovakvih donacija biti još, a ukoliko bi se obezbjedio  dodatni novac uradila bi se restauracija još nekih slika koje je Jovan Dučić poklonio rodnom gradu, kao i klavira koji je u Muzej Hercegovine donesen iz Dučićevog stana u Beogradu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: