Muzej Hercegovine: Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.07.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sutra (petak, 22. Jula) biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija Fjodora Feđe Klarića , vizuelnog umjetnika, hroničara i fotografa „Slobodne Dalmacije" iz Splita.

Fjodor Feđa Klarić rođen je 28. jula 1946. godine u Splitu gdje završava osnovnu školu i klasičnu gimnaziju „Natko Nodilo“ te pohađa Pravni fakultet. Na poziv ondašnjeg urednika, danas uvaženog akademika Davorina Rudolfa, dolazi u „Slobodnu Dalmaciju“, gdje od 1971. do 2011. godine provodi cijeli svoj radni vijek. Zanat fotoreportera i potrebno iskustvo izbrusio je u gradskoj rubrici koju je tada vodio Miljenko Smoje. Pod njegovom paskom stiče lični senzibilitet gradskog fotoreportera, posebno odanog životnoj, dakle live-fotografiji, kojoj je vjeran punih 40 godina do samog umirovljenja. Značajnu ulogu u njegovom formiranju ima i fotoreporter Danilo Kabić, takođe legenda hrvatskog novinarstva. Klarić je naročito aktivan i kao već petnaestak godina predsjednik Fotokluba Split, koji u svojoj stogodišnjoj aktivnosti ima niz zapaženih rezultata te okuplja niz značajnih umjetnika ali i intelektualaca širokog spektra. Izlagao je u brojnim gradovima: Zagreb, Kotor, Mostar, Sarajevo, Beograd, Ljubljana, Lajpcig, Beč. Takođe, Fotoklub i Feđinom zaslugom ima i jedinu foto-galeriju u Hrvatskoj sa oko 25 izložbi godišnje, koja je od prošle godine odlukom Ministarstva kulture proglašena zaštićenim kulturnim dobrom. Za svoj novinarski rad Feđa je 2010. odlikovan Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i prestižne novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu. 2013. godine dobio je nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo „Joško Kulušić”. Počasni je član Kuće slavnih hrvatskog foto novinarstva, a HND ga je 2016. godine odlikovao nagradom Otokar Keršovani za životno djelo.

O samom autoru i njegovom dugogodišnjem radu u „Slobodnoj Dalmaciji" govoriće Ante Tomić, hrvatski književnik i novinar.

Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića organizovana je u saradnji sa Galerijom Visconty Fine Art iz Ljubljane i biće otvorena do 4. avgusta 2022. godine.

Početak je u 19 časova i 30 minuta.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: