Narodna biblioteka: Priređeno književno veče Vladimira Pištala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodna biblioteka: Priređeno književno veče Vladimira Pištala

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.07.2022.

U Narodnoj biblioteci u Trebinju priređeno je  književno veče  Vladimira Pištala, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca i dobitnika brojnih prestižnih nagrada.

Pištalo je predstavio knjigu eseja „Značenje džokera“ , te „Sunce ovog dana: pisma Andriću“, gdje, kako je rekao,  Andrić se pominje u nekim temama veoma važnim za nas.

„Moram da kažem da je on bio antikolonijalni pisac i to je ono što je Andrić cijelog života ponavljao - vidjeti stvari na sopstveni način“, istakao je on.

Pištalo čitaoca u romanu izvještava o Andrićevim prozorima u svjet i svjest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga o književnim prozorima u strast i u tajnu žene, o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba, o Gavrilu Principu i “Mladoj Bosni” kao društvenoistorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi ali i o istini današnjeg svjeta i njegovog neokolonijalnog ustrojstva u kome „usrećitelji traže od usrećenih da se odreknu sopstvenih očiju“.

 

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je da Pištalo kroz svoja djela saopštava jednostavno, jezgrovito i iskustveno, te sa čitaocima dijeli bogatstvo svojih spoznaja i iskustva.

Ona je istakla da je Pištalo poželjan gost u Trebinju te da Grad očekuje od njega i nova djela.

"Ovo je pisac starog kova koji se može uvrstiti u antologiju onako kako su svi veliki pisci", istakla je Skočajićeva.

Pištalova najpoznatija djela su romani  „Tesla, portret među maskama“, „Milenijum u Beogradu“ , „Venecija“, „Sunce ovog dana: pisma Andriću“.

Za roman „Tesla, portret među maskama“ je 2008. dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman. Za isti roman je 2010. godine dobio nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije.

Za roman „Venecija“ dobio je nagradu Kočićevo pero, kao i nagradu „Moma Dimić” 2012. godine. Dobitnik je nagrade Meša Selimović za knjigu eseja „Značenje džokera“, te nagrade Todor Manojlović za 2020. godinu.

Profesor je na  Beker koledžu, u Vusteru, Masačusets, gdje predaje svjetsku i američku istoriju, a trenutno obavlja funkciju direktora Narodne biblioteke Srbije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: