Muzej Hercegovine: Otvorena izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Otvorena izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.07.2022.

U Muzeju Hercegovine otvorena je  izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića, vizuelnog umjetnika, hroničara i fotografa „Slobodne Dalmacije" iz Splita.

Zanat fotoreportera i potrebno iskustvo „izbrusio“ je u gradskoj rubrici, koju je tada vodio Miljenko Smoje. Fjodor Klarić došao je po prvi put u Trebinje i predstavio se trebinjskoj publici sa 40 fotografija.

Najstarija fotografija nastala je prije pedeset godina, a na svakoj fotografiji su žene.

 

Publici su prikazane i dvije fotografije koje zauzimaju značajno mjesto na izložbi i to Leposave Smoje i Severine.

"Bio sam veliki prijatelj sa najslavnijim parom Dalmacije Miljenkom i Leposavom Smoje. Ona je bila Smojina muza i njegov spiritus movens. Kuražila ga je, podsticala da napravi svoj impresivan trag od televizijskih serija 'Naše malo misto', romana do miliona novinskih članaka. U prijateljskim druženjima Leposava mi je često pričala o Trebinju, u kome je provela djetinjstvo jer joj je otac bio sreski namjesnik, a njena baba je ovdje sahranjena. Zato mi ovo predstavlja radost da nakon toliko godina ovdje dovedem Leposavu ", rekao je Klarić.

 

U svojoj priči o Leposavi Smoje Klarić je nastavio da je ona zaslužna za splitski plesni studio Mozaik u kojemu su svoje plesne korake naučili brojni poznati i manje poznati Splićani, a među njima i Severina koja je predstavljena na fotografiji kad je imala petnaest godina.

O Klariću je govorio i Ante Tomić hrvatski romanopisac, pripovjedač, kolumnist i feljtonist, komediograf i filmski scenarist.

Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića organizovana je u saradnji sa galerijom Visconty Fine Art iz Ljubljane i biće otvorena do 4. avgusta 2022. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: