Festival festivala: Nastupilo Trsteničko pozorište i Dramski atelje ''Vuk Karadžić''sa predstavom ''Srpska drama'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Festival festivala: Nastupilo Trsteničko pozorište i Dramski atelje ''Vuk Karadžić''sa predstavom ''Srpska drama''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:25.07.2022.

Pretposljednje večeri takmičarskog programa 65. Festivala festivala na sceni Kulturnog centra nastupilo je Trsteničko pozorište i Dramski atelje „Vuk Karadžić“, sa predstavom „Srpska drama“ Siniše Kovačevića, u režiji Miloša Miloševića Šike.

Predstava „Srpska drama“ nastala je iz srpskog inata, rađena je u egzilu, pošto su na stotu godišnjicu postojanja ovog pozorišta, kako navode, trstenički glumci protjerani iz prostorija teatra.

 

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Dušanu Joviću, koji je večeras igrao glavnu ulogu - Obrada Srećkovića,

 

Sat vremena ranije, u okviru pratećeg programa festivala, u Kulturnom centru održana je tribina: „20 godina obnovljenog Festivala festivala“, na kojoj su govorili: Slobodan Vujović, Brano Dursun, Slobodan Radović...

Takmičarski program ovogodišnjeg „Festivala festivala“ završava sutra, kada će nastupiti ansambl Gradskog pozorišta Trebinje sa komadom „Zamalo pred vratima“ Igora Svrdlina, u režiji Darka Kurtovića.

 

Sve predstave „Festivala festivala“ igraju se u pozorišnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 20 časova i 30 minuta.

 

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je sutra, u utorak, 26. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje “Festival u objektivu” od 22:30 časova te večeri muzike i humora Dragana Koprivice, koje počinje u 23 časa, na terasi Kulturnog centra.

 

Žiri Festivala festivala, u sastavu: Nemanja Savković, reditelj, Dimitrije Jovanović, reditelj i Trajče Kacarov, dramaturg, najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala „Zlatne maske.

 

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

 

Zlatna maska koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje ubuduće će nositi ime „Borislav Grigorović“, u čast velikog reditelja i dugogodišnjeg člana Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

 

Stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za „Zlatnu masku“.

 

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja, Božidar Stajčić, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić.

 

Tokom trajanja Festivala festivala, svakoga dana u 11 časova u Dučićevoj ulici, izvode se muzičko - scenski performansi u izvođenju glumaca i ostalih umjetnika iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu. Ovaj Pučki teatar, pod nazivom „Ibijevo ćoše“, kao i svake godine, organizuje i režira Ana Grigorović iz Beograda, a kralj Ibi je Darko Kurtović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: