''Nebeska dvorišta'' vladike Grigorija promovisana u Trebinju: O životu, ljepoti i stradanju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

''Nebeska dvorišta'' vladike Grigorija promovisana u Trebinju: O životu, ljepoti i stradanju

Izvor: radio Trebinje | Datum:29.07.2022.

U  porti Sabornog hrama u Trebinju sinoć je promovisana nova knjiga „Nebeska dvorišta" episkopa diseldorfskog i njemačkog Grigorija.

Vladika Grigorije, nakon knjige „Preko praga“ za koju je nagrađen „Kočićevim perom“, u svom novom djelu piše o životu, ljepoti i stradanju male ali hrabre zajednice koja brani svoje vjekovno ognjište, o zavičaju i uspomenama. To je oda Planinici, koja se našla u vihoru rata i čovjekovoj spremnosti na velike odluke i djela. Roman počinje prvim danima rata 1992. godine.

Vladika Grigorije kaže da je riječ o ličnoj, ali i drami zajednice u kojoj je odrastao, te da su se te dvije drame prelamale u istom trenutku.

„Svako pisanje je ispovijest i svaka naša riječ je ispovijest. Bilo da je izgovorimo kao ispovijest svijesno ili nesvjesno. Iza svake naše riječi stoji čitav naš život, reče jedan mudri čovjek. I to je baš nezgodna stvar kad čovjek izlije svoju dušu na papir. Ali ono što je čudesno sa pisanjem, onda ono počne da živi samo i svaki čitalac unese svoj život u to i ima svoj doživljaj te priče. I mnogi su mi ljudi rekli da su pronašli sebe u tome, što je dobro ali za mene veliko iznenađenje“, naveo je Grigorije.

On je dodao da je cijeli naš život odricanje, odlaženje, rastanci, ali najčudesnije je što sa sobom nosimo čitav naš svijet kud god da odemo i nekad kad nešto napišemo shvatimo koliko taj svijet u nama živi.

Vladika Grigorije je istakao da knjiga nosi poruku o životnim odlukama, rastancima, odlascima kojih je imao više u životu, ali i o važnim ličnostima koje su obilježile njegov život.

„Knjigu sam posvetio prije svega ljudima sa kojima sam odrastao. Onima koji su me voljeli i nisu voljeli, jer i oni nas oblikuju. Ličnost moje majke koja je bila upečatljivo uticajna na moj život, a sa druge strane ličnost vladike Atanasija koji je bio moj duhovni otac. Na kraju krajeva svijet koji sam došao Ostrog, Tvrdoš, Hercegovina, Trebinje...To je nekako postalo dio mene i ja dio toga, to je više neodvojivo“, rekao je vladika Grigorije.

 

Uz samog autora, vladiku Grigorija, u razgovoru, koji je vodila Tamara Rajković, učestvovali su i Đorđo Sladoje i Nada Cvijetić Supić.

Pjesnik Đorđo Sladoje kaže da je u novoj knjizi vladike Grigorije vidljiv napredak u njegovom stvaralaštvu, te da je riječ o uzbudljivoj, dramatičnoj priči koja se odvija na tri kolosijeka.

"To je priča o Beogradu 1992. godine, druga priča je Planinica zavičaj u kojoj živne imaginacija, prelijepi opisi prirode, a treća veoma važna dimenzija je unutrašnja drama vladikina, odnosno studenta teologije koji je odlučio da ode u manastir i zamonaši se, da bi nastupile prepreke, unutrašnja preispitivanja, a onda ipak preovladava želja za služenjem Gospodu, odnosno narodu što vladika radi svih ovih godina", naveo je Sladoje.

Nova knjiga vladike Grigorija "Nebeska dvorišta", prije Trebinja, promovisana je u Beogradu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: