Skver Moma Kapora na Vračaru biće gotov do 10. decembra | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Skver Moma Kapora na Vračaru biće gotov do 10. decembra

Izvor: Tanjug | Foto: Ilustracije | Datum:04.11.2016.

U opštini Vračar, na uglu Mačvanske i Tamnavske ulice, juče su počeli radovi na uređenju novog skvera koji će nositi ime slavnog slikara, književnika i novinara Mome Kapora.

Rezultat slika za momo kapor

Gradski menadžer Goran Vesić je podsjetio da je do prije godinu dana na ovom mjestu postojala benzinska pumpa, i da je početak uređenja tog prostora započeo preimenovanjem dijela ulice u Ulicu Mome Kapora i održavanjem „Mominog kruga“ na tom prostoru.

Izrazivši zadovoljstvo zbog početka radova, Vesić je precizirao da je vrijednost radova 4,9 miliona dinara i da će biti gotovi do 10. decembra.

„Posebno sam zadovoljan što smo u uređenju ovog skvera učestvovali svi, kako porodica Mome Kapora, tako i građani koji žive u zgradama okolo“, rekao je Vesić.

On je dodao da je uređenje pomenutog skvera prvi primjer takozvanog urbanizma u kome učestvuju građani, „jer da bismo došli do ovog rješenja prvo smo pitali građane koji žive u okolnim zgradama šta žele da bude na ovom skveru“.

Vesić je naveo da će skver Mome Kapora, kada bude završen, biti skver za ljude kao što je i Momino djelo bilo za ljude.

„Svi sa ponosom mogu da kažu da su učestvovali u tome kako će izgledati ovaj skver, i građani, i Momina porodica, i opština Vračar i mi u Gradu i to je zaista primjer kako ćemo ubuduće da radimo ovakve urbane džepove“, istakao je Vesić.

On je naveo da će na skveru biti i igra „školica“, koja je i čest motiv na Mominim slikama.

„On je govorio o tome da skačući jednom nogom po toj školici možete da se vratite u detinjstvo. Tako će nas Moma, preko te školice, vratiti u neka za nas sentimentalnija vremena“, rekao je Vesić.

Osim toga što će skver biti mjesto gde će se ljudi odmarati, a djeca igrati, Vesić je naveo da će skver biti i mesto gdje ćemo se sjećati Mome i svega onoga što je uradio za nas.

Izrazivši zadovljstvo zbog početka radova supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor se zahvalila Gradu Beogradu, a posebno gradskom menadžeru.

„Predstavnici gradske vlasti zaista imaju viziju ovog grada i nekako se kroz tu viziju odužuju znamenitim ličnostima, ne samo Momi, nego uopšte umetnicima, sportistima…“, rekla je Ljiljana.

Početku radova prisustvovala je i zamjenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović koja je rekla da je veliki broj projekata koji se realizuju u Beogradu dokaz da gradska vlast želi da od Beograda napravi jednu od najznačajnijih kulturnih prestonica u ovom dijelu Evrope.

„Ponosna sam što sam sa gradskim menadžerom, Ljiljanom Kapor i Vračarcima bila dio ovog projekta jer je Momo Kapor deo mog djetinjstva kroz koje sam naučila šta znači biti čovjek i kako se sa poštovanjem odnositi prema drugima“, dodala je Radulović.

Radove na uređenju skvera izvodi JKP „Zelenilo Beograd“, a događaju je prisustvovao i generalni direktor tog preduzeća Slobodan Stanojević.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: