Hercegovačko druželjublje u Pančevu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Hercegovačko druželjublje u Pančevu

Datum:20.04.2015.
  • Zavičajni klub „Hercegovac” iz Pančeva i društvo guslara „Stara Hercegovina” bili su domaćini skupa pod nazivom „Hercegovačko druželjublje”. Okupljanje je imalo humanitarni karakter jer su se sakupljali prilozi za gradnju Hrama Svetog Save u Pančevu. Sakupljeno je 76.700 dinara

_MG_4963Kandilo i gusle veru su očuvali: Guslari Đorđe Tanović, Mihailo Perović, Marko Butulija, Miroslav Tanović i Aleksandar Taušan

Pod svodovima impozantnog objekta kakav je Dom Vojske u Pančevu, Hercegovci su se najprije našli na otvaranju izložbe poznate novosadske slikarke Biljane Ristić posvećenoj „Nevesinjskoj puški”. Posjetioci su mogli da vide likove 15 vojvoda iz vremena Hercegovačkog ustanka.

_MG_4641Prijatelji i pjesnici: Božidar M. Glogovac i Biljana Ristić

- Samim tim što sam rođenjem Hercegovka i sama sam potomak ovih junaka. U godini u kojoj se obilježava jubilej teško stečene slobode nije bilo većeg izazova nego na kamenu sa Morina dočarati lik i djelo hrabrih hercegovačkih hajduka – istakla je autorka Biljana Ristić, koja se posebno zahvalila svom matičnom Udruženju Nevesinjaca u Beogradu koje je podržalo njen rad, kao i Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

IMG_4629Krv nije voda: Nataša Gligorić ponosna na svog pradjejda Pera Tunguza

Pored toga što je ovim slikama Biljana Ristić otrgla od zaborava hercegovačke junake, izložba je postala skup na kome se okupljaju potomci slavnih vojvoda. Čast da otvori izložbu u Pančevu pripala je Nataši Gligorić, praunuci čuvenog Pera Tunguza.

IMG_4609

- Zagledani u njihove portrete, u dušu našeg naroda herojskog, napaćenog, proganjanog, žrtvovanog, vaskrslog, zagledani smo u svoje korene koji su iznikli iz krvi i mesa onog najboljeg što je Hercegovina iznedrila – rekla je Nataša.

    IMG_4633Jedan od domaćina Aleksandar Taušan sa Svetozarom Crnogorcem, potpredsednikom Koordinacionog odbora 
svih hercegovačkih udruženja u Srbiji, Mišom Adžovićem, a tu su i Bilećani Midorag Dunđerović,
Goran Čomić i Boro Krkelić
IMG_4600
IMG_4632Rade Petrović na izložbi posvećenoj hercegovačkim ustanicima

Pogledi ustanika upereni ka budućnosti

Portreti na kamenu pod rukom Biljane Ristić trajno su sačuvali hercegovačke ustanike, pre i iznad svega njihove nepokolebljive poglede i odlučnost da im valja činiti što se mora, poglede uperene ka napred, ka budućnosti pred njima, danas, svetloj prošlosti za nama u ostvarivanju vekovnog sna o slobodi koji i jeste okončan 1878. godine stvaranjem dve međunarodno priznate slobodne srpske zemlje.
Uspela je umetnica da trajno zabeleži njihove čvrste izraze lica baš kao što je i krševitost na kojem su stasavali, njihovu dinarsku koščatost koja tako očito oslikava ljudske karaktere što je po najteže u portretu ostvariti. Svi likovi pak uokvireni prepoznatljivim hercegovačkim kapama i opervaženom garderobom uz potreban kolorit dodatno pojačavaju utisak dostojanstva i svesti da se polazi u nešto odlučno, nepokolebljivo i naravno svečano, a polazak u boj za slobodu svakako jeste svojevrsna svečanost u našem narodu koja se još uvek u onom patriotskom, muzikom i pesmom oplemenjuje.

Milan Tasić, likovni kritičar

_MG_4649Žrtva političkih kompromisa: Tatjana Bulajić, doskorašnja direktorka Turističke organizacije Grada Trebinja, promoviše svoj grad na svakom koraku
_MG_4670Uglješa Mrdić, član kabineta predsednika Srbije i što je mnogo važnije, potpredsednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu , nije propustio da se podseti na slavnu hercegovačku prošlost

U nastavku programa Hercegovci su imali priliku da vide spektakularan koncert koji su priredili članovi GKUD „Alat” iz Trebinja, KUD „Dimitije Tucović” iz Beograda i guslari iz DG „Stara Hercegovina”.

IMG_4598Prikupljeno 76.700 za gradnju hrama Svetog Save u Pančevu

Blagoslov ovom skupu dao je prota Milovan Glogovac.

On je podsetio da je gradnja hrama Svetog Save u Pančevu veliki ispit za cijelu sadašnju generaciju. - U Pančevu zadnja crkva podignuta je davne 1878. godine. Pa sad izračunajte koliko je vremena bilo potrebno da se steknu uslovi za novu gradnju. Svako vreme je donelo nove izazove. Ni ovo sadašnje nije lako, ali gradeći hram izgrađujemo sebe.

 IMG_4637Ne zaboravlja svoje prve parohijane: Milovan Glogovac i Žarko J. Ratković

Prota se posebno zahvalio gostima iz Trebinja i podsetio da je upravo u najjužnijem srpskom gradu „rođen kao sveštenik”, jer mu je to bila parohija u periodu od 1968-74.

_MG_4713Zadovoljni domaćin: Stevan Komenić, predsednik ZK „Hercegovac“ iz Pančeva

Predsednik ZK „Hercegovac” Stevan Komnenić  zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu, posebno predstavnicima svih hercegovačkih udruženja koji su došli praktično iz svih krajeva Srbije. Domaćini su uputili poziv i za ovogodišnju slavu Udruženja, Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, koja će se obeležiti 12. maja u Pančevu.

_MG_4726GKUD „Alat“ rado učestvuje u humanitarnim aktivnostima: Dragan Mijović

Dragan Mijović, predsjednik GKUD „Alat” iz Trebinja podsjetio je na istorijat ovog uglednog društva.

_MG_4740Pažnja: Gosti iz Trebinja došli sa puno poklona namenjenih domaćinima

 Trebinje je folklorom osvojilo svijet, pa nije čudo što GKUD „Alat” uživa ambasadorsku ulogu u svom gradu. _MG_4764

Koncert je otvorio jedan od domaćina ovog skupa ponati guslar Aleksandar Taušan. Član je DG „Stara Hercegovina”. Ovo društvo je protekle godine organizovalo niz humanitarnih koncerata posvećenih gradnji Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima, a nedavno su u Mramorku održali već jedan koncert čiji je prihod namenjen gradnji hrama Svetog Save u Pančevu. _MG_4889_MG_4855_MG_4947_MG_4809 U zaista bogatom programu GKUD Alat se predstavio sa igrama iz Aleksinačkog pomoravlja, Bosiljgradskog Krajišta, Srbije. KUD „Dimitrije Tucović” predstavio se igrama iz Pčinja. _MG_4825

Publika je mogla da uživa u pjesmi grupe Nagorkinja i pjevača Marka Gačića. _MG_4877

Poseban pečat večeri dali su guslari. Pored već pomenutog Aleksandra Taušana, gosti su imali prilike da vide guslarskog šampiona Đorđa Tanovića. _MG_4919 Da krv nije voda potvrdio je i njegov sin Miroslav. _MG_4939 Predstavio se i veoma mladi i talentovani guslar Mihailo Perović, kao i Trebinjac Marko Butulija. _MG_4803

Koncert je završen zajedničkom pesmom guslara i publike. _MG_4925 Program je vodio vrlo nadahnuti hercegovački pjesnik i filozof Božidar M. Glogovac koji je odrecitovao i stihove svoje poznate pjesme „Rađajte Srpkinje majke…” _MG_4967

Beogradski maraton, Đokovićevo polufinale sa Nadalom, kao i košarkaški derbi poslužili su nekima za opravdanje, ali definitivno ostaje žal što se u Pančevu nije okupio veći broj publike, jer se imalo šta čuti i videti.

  _MG_4694Dvogodišnji Vojin doveo roditelje na koncert
IMG_4638Tatjana Bulajić. Veljko Vučurević i legendarni Uroš Milojević

Najpoznatija turistička radnica iz Hercegovine i doskorašnja direktorka Turističke organizacije Trebinja Tatjana Bulajić dobro zna da je svako ovakvo okupljanje najbolja promocija Trebinja, pa se i ovoga puta našla među svojim zemljacima.

_MG_4698Trebinjci u prvom redu: Žarko J. Ratković, Rade Petrović, Uglješa Mrdić, Žarko Butulija

Tu su bili i predstavnici hercegovačkih udruženja. Članovi Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ ovoga puta su došli u najvećem broju.  Pored predsednika Žarka J. Ratkovića u Pančevo su stigli: Rade i Obren Petrović, Uglješa Mrdić, Žarko Butulija, Mišo Adžović, Mišo Rupić, Veljko Vučurević…. _MG_4686

Pripreme za Hercegovačku akademiju o Prebilovcima (narednih dana više o tome samo na portalu Slobodna Hercegovina) uveliko su u toku: Vojo Babić, Svetozar Crnogorac i Milenko Jahura

Tu su bili još: Svetozar Crnogorac (Klub Gačana), Uroš Milojević (Zrenjanin), Milenko Jahura i Vojo Babić (SND Prebilovci), Miodrag Dunđerović, Boro Krkelić, Goran Čomić (Klub Bilećana), Brana Rudan (Sečanj), Đuro Begenešić (Vršac) … i mnogi drugi.

IMG_4663Stigli sa severa Srbije: Od Vrščana smo saznali da je ovogodišnje okupljanje biti 19. juna

Druženje se do kasnih sati nastavilo u restoranu „Mali raj” uglednog hercegovačkog privrednika Luke Vujovića.

IMG_4659 IMG_4658 IMG_4652

Izvor: Slobodna Hercegovina


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: