Stefan Višekruna promovisao zbirku pjesama ''Opjesmozdan'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Stefan Višekruna promovisao zbirku pjesama ''Opjesmozdan''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.08.2022.

U Domu mladih Stefan Višekruna, mladi pjesnik i student teologije iz Trebinja, sinoć je promovisao svoju treću zbirku pjesama "Opjesmozdan".

Nakon dvije objavljene zbirke pjesama ”Pauk ili čovjek” i ”Vjetrometina”, ovaj talentovani pjesnik mlađe generacije svoje uporište i  nalazi u pravoslavlju, filosofiji i tradiciji. Prema riječima pjesnika tematski se ništa nije promijenilo od prve knjige, ali ova najnovija zbirka razlikuje se zato što je to jedan studiozniji pristup samim pjesmama

"Može se reći da je to dublje promišljanje o bogu, čovjeku i njegovom postojanju, a dati su novi odgovori, ali su pokrenuta i neka nova pitanja. Kad sam počeo da pišem treću zbirku pjesama znao sam da će to biti originalno djelo i nisam pogriješio jer je to već potvrđeno. Matija Bećković dao je svoj sud o knjizi 'Stefan Višekruna piše svoje originalne pjesme, misli svojom glavom i nije Resavska škola već je jako jezgrovit i inovativan stvaralac“, naglasio je Višekruna.

 

Za Višekrunu pohvale znače mnogo jer je iza njega rad koji traje 17 godina čitajući i pišući knjige da bi došao do pohvala koje stižu sa svih strana.

"Ovdje se nalaze pjesme iz šest zemalja i sa dva kontinenta Italije, Turske, Carigrada, Firence... Sve su to posebna nadahnuća jer ja volim putovati i na tim putovanjima obično nastaju pjesme. Naziv zbirke je kovanica i to je objašnjenje šta za mene znači poezija, književnost i da je to duboko skopčano sa mojim životom i da to nije kao što neki kažu da se bavim hobijem. Hobi su usputna zanimanja, a poezija je život i to za mene znači 'Opjesmozdan'. Kada sam pročitao djela Dostojevskog za mene ništa više nije bilo isto, a kada sam bio u Carigradu više mi nije isto",  pojasnio je Višekruna.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: