Trebinjskoj publici predstavljena knjiga ''OZNA: Represija komunističkog režima u Srbiji 1944-1946.'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinjskoj publici predstavljena knjiga ''OZNA: Represija komunističkog režima u Srbiji 1944-1946.''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:05.09.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju održana je  promocija knjige „OZNA: Represija komunističkog režima u Srbiji 1944-1946.“, autora Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića.

OZNA: dokumenti o političkoj represiji u Srbiji 1944-1946. je knjiga nepoznatih i prvi put objavljenih dokumenata koji razotkrivaju stravičnu državnu represiju za vrijeme komunizma.

„Knjiga koju smo večeras predstavili u Trebinju došla je kao rezultat rada i dugogodišnjeg istraživanja kolege Srđana Cvetkovića i mene, s obzirom na to da smo se, radeći u Institutu za savremenu istoriju, profesionalno bavili upravo temama građanskog rata i njegovim posljedicama. Prvo izdanje knjige izašlo je 2019. godine i ono je našla svoj put do čitalaca. Svaka od ovih tribina koje organizujemo je zaista posjećena i to nam govori da su ove teme i nakon 80 godina aktuelne i one imaju tu snagu da generišu dalje podjele u našem društvu. Mi kao istoričari imamo zadatak da o tim kontroverznim i dramatičnim događajima govorimo smirenim tonom i da probamo da izvučemo istorijske pouke uz njih“, kazao je jedan od autora knjige, Nemanja Dević.

On je dodao da su Trebinjci i Hercegovci uvijek dobri domaćini, te da su prije Trebinja knjigu predstavili i u Gacku i Ljubinju.

OZNA: dokumenti o političkoj represiji u Srbiji 1944–1946. je knjiga koja je nastala kao plod dugogodišnjeg posvećenog rada Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića na otkrivanju i dokumentovanju komunističkih zločina. Autori su detaljno pregledali sve dostupne arhive u Srbiji. Među ogromnom količinom nesređene i tek nedavno deklasifikovane građe oni su mukotrpnim radom pronalazili dokumenta sa zvaničnim naredbama za strijeljanje potpuno nedužnih ljudi. Oznaši su ubijali i zatvarali sve one koji bi mogli biti prijetnja komunističkom režimu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: