LJUBAV KOJA JE PREPOZNATA | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

LJUBAV KOJA JE PREPOZNATA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:05.09.2022.

Sa dodjele nagrade Srce Sarajeva

Na nedavno završenom 28. Sarajevo Film Festivalu glumac Jovan Jovanović dobio je prestižnu nagradu „Srce Sarajeva“ za zvijezdu u usponu u oblasti komedije, za ulogu u mini seriji „Čudne ljubavi“.

Ova romantična komedija na sarajevskom festivalu nagrađena je i za najbolji scenario i režiju u oblasti komedije, koji su pisali Boban Jevtić i Nikola Kojo, kao i za najbolju režiju u istom žanru, koju potpisuje glumac Nikola Kojo.

Jovanu je ovo prva glumačka nagrada i, kao takva, sasvim sigurno veoma mu značajna. Međutim, ovaj nadareni mladi čovjek, ponikao iz Trebinja, dobitnik je i prestižne nagrade „Mata Milošević“, koja mu je dodijeljena kao studentu generacije na katedri za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je i diplomirao u klasi profesora, glumca, Dragana Petrovića Peleta.

Jovana smo upoznali još davno, dok je studirao glumu, a već tada imao i svoju prvu ulogu. Utisak koji je na nas ostavio nepromijenjen je do danas -  skroman, prepun dobrote, iskrenosti i neke čarobnosti koju nosi u osmijehu. S druge strane, spoznaja da od glumačkog sna nije odustao, a da je njegov raskošni talenat prepoznat, radost je koju ne krijemo što je ovaj nadareni mladi čovjek tu gdje pripada. Strpljivo i marljivo gradi karijeru u kojoj se, zahvaljujući talentu, ali i učenju od onih koje je nekada doživljavao kao junake svog djetinjstva, uspješno iskazuje i kroz pozorišne predstave, televizijske serije i filmove.

 

„Mini serija 'Čudne ljubavi' je na SFF dobila tri nagrade, a iako je moja nagrada individualna, ne doživljavam je tako. Zaista je pripisujem prije svih Nikoli, zbog divnog rediteljskog vođenja, a potom i svim kolegama ispred i iza kamere. Nekako smo svi uložili mnogo ljubavi i čini mi se da je to na kraju prepoznato“, u svom stilu, prevashodno divnog čovjeka kakav jeste, a potom glumca, otvara Jovan naš razgovor.

Kaže nam da mu je bila izuzetna čast biti u podjeli sa glumcima koji su obilježili njegovo odrastanje.

„Velika je čast biti u podjeli sa nekim ljudima koji su mi obilježili odrastanje, a sada sam u privilegovanoj poziciji da iz 'prvog reda' posmatram način na koji stvaraju svoju magiju. Moram da priznam da na snimanju 'Čudnih ljubavi' ništa nije bilo teško. Sve je bilo uz radost. Kada vidiš starije kolege koliko ljubavi ulažu, nemoguće je da ne upadneš u tu njihovu energiju“.

Svjestan da je Sarajevo Film Festival jedan od značajnijih festivala u ovom dijelu Evrope, priča nam da je bio izrazito počastvovan kad je vidio da je nominovan za jednu od nagrada.

„Ovo je moja prva glumačka nagrada, tako da je i to doprinijelo nekom posebnom osjećaju te večeri. Na festivalu sam bio prvi put i tek sada, kada sam ga uživo doživio, shvatio sam zašto je toliko priznat. Izuzetna organizacija, sjajni gosti, grad živi i voli film. Upoznao sam mnogo kolega, naročito mladih, sa kojima sam proveo divno vrijeme i razmijenio iskustva“.

Iako niže ulogu za ulogom, a u Beogradu se prilično odomaćio, stekao prijateljstva i pronašao svoje mjesto pod nebom srpske prestonice, u Trebinju je, akcentuje, zauvijek njegov dom.

„Trebinje je moj dom. Trebinje je jedino mjesto gdje se zaista odmorim. U  Beogradu mi najviše nedostaje porodica. Mnogo smo povezani. Ne mogu reći da mi pozorište u Trebinju nedostaje, ali bih volio da moji sugrađani imaju priliku da uživaju u nekim sjajnim beogradskim predstavama. Potajno priželjkujem našem trebinjskom Festivalu mediteranskog i evropskog filma da preraste u ozbiljan festival, kakav je sarajevski“, kaže ovaj glumac, koji je upravo početkom avgusta i bio angažovan da vodi 10. jubilarni filmski festival pod platanima svog rodnog grada.

Talentom i nekom urođenom blagošću prosto zrači. Glumi se prepušta bez zadrške, dajući se nesebično svakom liku koga gradi. Imao je sreću, ili bolje reći privilegiju da se oproba u različitim žanrovima, što je za svakog, a naročito mladog glumca prilika o kojoj se sanja.

Kroz njegove role se smijemo, rastužimo, doživimo romantične i tragične note, duhovite replike, elemente naučne fantastike, ni u jednoj ne vidjevši našeg Jovana, osim jednog drugog kod Gorana Markovića, već Žirafu, Gvozdena, Murata... 

Ono što od sebe daje je prepoznato. Zato s nestrpljenjem iščekujemo film „Lančana reakcija“ reditelja Dragana Bjelogrlića, čiji prvi dio snimanja je završen krajem juna, a u kojem jednu od glavnih uloga tumači upravo Jovan Jovanović.

Pred njega je iznova postavljen glumački izazov, možda, kako nam reče, i najveći do sada.

„Film govori o liječenju naših naučnika, koji su se ozračili vršeći eksperiment u Vinči 1958. godine. Igram Radojka Maksića, jednog od četvoro ozračenih. Uloga je, uz psihičku pripremu, zahtijevala i fizičku transformaciju, smršao sam 15 kilograma, tako da mogu da kažem da je ovo najveći izazov do sada. Radujem se nastavku snimanja na jesen a onda i konačnom rezultatu na jesen 2023!“

Jovan sa kolegama iz najnovijeg filma Dragana Bjelogrlića "Lančana reakcija"

Do tada, preostaje nam da se strpimo i prisjetimo se sjajnih Jovanovih uloga u serijama „Žigosani u reketu“, „Vojnoj akademiji“, „Senkama nad Balkanom“. U filmovima Gorana Markovića „Slepi putnik na brodu ludaka“ i parodiji „Influenser“, Branka Andrića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, te potpunoj neprepoznatljivosti u četvrtoj sezoni američke serije „The Outpost“.   

Za one koje put nanese u Beograd, preporuka je „Osama – kasaba u Njujorku“ u režiji Darka Bajića prema djelu Vladimira Kecmanovića, odavno jedna od najgledanijih predstava u Beogradu, kao i njegova diplomska predstava „Aj, Karmela“ koju izvodi sa koleginicom sa fakulteta Mionom Marković, a sa kojom je gostovao i u Trebinju na festivalu „Dani malih stvari“.

Na sebe je odavno skrenuo pažnju publike, ali i kolega, reditelja, kritike. Stekao iskustvo kojim ravnopravno stoji rame uz rame i sa starijim kolegama, ma koliko nam Jovan u svojoj skromnosti to nikada ne bi rekao. Neka ovo bude naša slobodna procjena. Nikako pristrasna, već apsolutno očigledna. Nadamo se da nam na njoj niko neće zamjeriti jer Jovan jeste jedna od mladih nada srpskog glumišta i nagrada za zvijezdu u usponu istinski mu i pripada!


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: