Episkop Atanasije: Obnovimo kulu i dignimo crkvu svetim Brankovićima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Episkop Atanasije: Obnovimo kulu i dignimo crkvu svetim Brankovićima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:10.11.2016.

Obnovom Brankovića kule i podizanjem crkve posvećene svetim Brankovićima, Trebinje treba da se oduži ovoj vlasteoskoj porodici trebinjskih korijena – rekao je sinoć umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije na predavanju „Zemlja humska – sveta Hercegovina“, koje je održao u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment.

vladika-atanasije

Govoreći o porijeklu srpske vladarske dinasije, vladika Atanasije je rekao da su njeni rodonačelnici vlastelin Mladen, upravitelj Trebinja u doba kraljeva Milutina i Stefana Dečanskog i njegov sin Branko Mladenović, guverner Ohrida za vrijeme cara Dušana, te da svjedočanstvo o trebinjskim danima ove vlastelinske porodice još čuvaju Brankovića kula u Policama i u narodu upamćeni naziv Brankovina na ovaj kraj.

Kosovska istorija Brankovića, kako je napomenuo, počinje kasnije – prelaskom Brankovih sinova Vuka i Grgura iz Ohrida na prostor Drenice.

On je dodao da bi obnovljena Brankovića kula sa crkvom svetih Brankovića bila kulturno-istorijski i turistički spomenik Trebinja, te da je na ovu temu već izradio elaborat i predao ga episkopu Grigoriju.

Umirovljeni vladika je dodao da bi prostoru Brankovića kule bio omogućen prilaz izgradnjom obilaznice, o čemu je, kako je rekao, još ranije razgovarano sa aktuelnim gradonačelnikom, Lukom Petrovićem i predsjednikom RS, Miloradom Dodikom „koji se još tada saglasio“.

Svetitelji porodice Branković

Vladika je rekao da su Brankovići, zbog Vukovog „kalkulisanja“ i povlačenja iz bitke na Kosovu, u narodnom predanju označeni kao izdajnici, ali i da „narodna pjesma nije mjerilo“ jer su Brankovići bili – i sveci i čestiti vladari.

Četvoro Brankovića se posvetilo – despot Stefan „Slijepi“, majka Angelina, vladika Maksim i despot Jovan – napomenuo je vladika Atanasije.

„I kao takvi zaslužuju da im podignemo crkvu. Ja bi volio da to bude kopija Bogorodice zahumske“, rekao je vladika pojasnivši da je riječ o zadužbini Brankovića na Ohridskom jezeru, a koja svojim imenom upravo svjedoči da ovi vlastelini nisu zaboravili svoj trebinjski zavičaj.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: