Veče aforizma u Muzeju Hercegovine: Promovisana nova knjiga Momira Brkića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Veče aforizma u Muzeju Hercegovine: Promovisana nova knjiga Momira Brkića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.09.2022.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju je promovisana nova knjiga  trebinjskog novinara i književnika Momira Brkića,  pod nazivom „Obluci, aforizmi i koješta“.

Kako je rekao autor, aforizmi su kratka forma koja ima sve više poštovalaca, a njegovi govore o životu, različitim pojavama i svemu onome „što čujemo, ali i onome što ne čujemo“.

„Imam želju da aforizmi uz minjature- vinjete,  budu sastavni dio kulture ovog grada, a da li će tako biti pokazaće vrijeme. Pretpostavaljam da će mladi usvojiti aforizam kao izraz stanja duha. Čini mi se da je lakše napisati pjesmu nego ovu kratku formu. Lakše je napisati i cijelu stranicu nego sažeti nešto u jednu, jedinu rečenicu“ istakao je Brkić.

On je najavio i zbirku pjesama pod nazivom „Otpisane pjesme“, odnosno stihove koje je nekada ranije napisao, a sada ih, kako reče, „iskopao“, preradio i nada se da će se naći pred čitaocima.

Recezent nove Brkićeve knjige, Olgica Cice je rekla da ova zbirka aforizama ukazuje na sve probleme koje muče čovjeka i na koje  treba reagovati,  te da je njegov rukopis omeđen Sizifovom, odnosno čovjekovom tragikom, ali i snagom i prkosom.

„Specifičnost Momira Brkića je što je on uvijek samo on. U svemu što je pisao nikada nisam primjetila da je sličan nekome. On je drugačiji, jedinstven, moderan. U  knjizi dječije poezije „Mamino ja“  posebno me iznenadilo da jedan muškarac govori tako milo, jezikom djeteta, što se rijetko susreće kod nekog drugog dječijeg pjesnika“, navela je ona.

Recezent prof dr Dragan Koprivica je ocjenio da pišući o Sizifu i nama,  Sizifovim potomcima, autor nije uzalud gurao svoje aforizme uzbrdo.

-Njegova knjiga se neće obrušiti nizbrdo, a mnogi aforizmi iz nje obradovaće, razgaliti i nasmijati poklonike tako zahtjevne i tako, nažalost, i dalje marginalizovane forme - napisao je u recenziji Koprivica.

 

Brkićeve aforizme na promociji su  čitali glumci Jefimija Ot, Vedrana Jokanović i Darko Kurtović.

Momir Brkić je autor i knjige poezije za djecu „Mamino ja“, a trenutno piše roman pod radnim naslovom „Kad brestovi umiru“, o teškoj sudbini čovjeka izgubljenog u današnjem vremenu.

 

Knjiga „Obluci, aforizmi i koješta“, nekadašnjeg spikera, novinara i urednika Radio Trebinja objavljena je u izdanju JU Centar za informisanje i obrazovanje, a promovisana je na autorov rođendan.
 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: