Odigrana monodrama ''Drug Gojko'': Kako je italijanski vojnik postao partizan u Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Odigrana monodrama ''Drug Gojko'': Kako je italijanski vojnik postao partizan u Hercegovini

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.09.2022.

U Muzeju Hercegovine odigrana je  monodrama "Drug Gojko", u kojoj igra i režiju potpisuje Pijetro Benedeti. Predstava je inspirisana doživljajima Nela Marinjolija rođenog 1923. vulkanizera iz Viterba, radiotelegrafiste italijanske mornarice na grčko-albanskom frontu.

Nakon kapitulacije Italije 8. septembra 1943. zarobili su ga Njemci i odveli u mostarski logor. Partizani su mu pomogli da pobjegne i postao je partizan. Predsjednik SFRJ Josip Broz je 1964. godine ratnom drugu Nelu Marinjoliju dodijelio Spomen medalju u znak priznanja i zahvalnosti za učešće u Oslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije.

Prema riječima Pijetra Benedetija nakon povratka Nela Marinjolija u svoj rodni grad on je slušao interpretacije raznih ljudi i udruženja koji su govorili o istoriji i ulozi Italije u Drugom svjetskom ratu, a govorili su laži, jer je on bio za vrijeme rata i znao je da nije tako.

" Ja sam puno puta išao kod Marinjolija, da ga intervjuišem da saznam istinu i postali smo prijatelji. Tretirao me kao unuka i samo mi pričao sa puno nježnosti, pričom mi slikao boje mora, planina Jugoslavije. Sve ono što je meni ispričao garantujem da je u ovoj predstavi, a otkrio sam da ako su stvari istinite tjeraju glumca da uživo plače, jer ne može protiv sebe" rekao je Benedeti.

Marinjoli je nakon kapitulacije Italije ostao u partizanskim jedinicama i bio telegrafista na području Hercegovine.

"Gojko Savović iz Bileće i Josip Nević su bili dodijeljeni Marinjoliju i sa njim su svugdje išli. Rodilo se među njima iskreno prijateljstvo tako da su se oni nakon rata posjećivali i održavali kontakte do smrti. Juče u Mostaru tokom predstave vidio sam suze na licu jednog gledaoca i nakon predstave me pitao kako ja poznajem priču moga oca jer je on bio telegrafista u X Hercegovačkoj brigadi. Sve se poklopilo tako da smo pronašli još nekoga čiji je otac bio sa Marinjolijem. Vraćam se opet u Hercegovinu", na kraju je poručio Benedeti.

 

Osim u Mostaru, predstava se održala još u Sarajevu, uz pokroviteljstvo Italijanske ambasade u BiH.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: