Изложба''Свети новомученици јасеновачки у свјетлости васкрсења''отворена у Музеју Херцеговине | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

Изложба''Свети новомученици јасеновачки у свјетлости васкрсења''отворена у Музеју Херцеговине

Извор: Radio Trebinje | Датум:07.10.2022.

У Музеју Херцеговине у Требињу отворена изложба радова „Свети новомученици јасеновачки у свјетлости васкрсења“.

Изложбу чине умјетнички радови монахиње Марије Антић, припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Kрститеља у оквиру Епархије пакрачко-славонске, подигнутог на мјесту некадашњег логора у Јасеновцу.

Слађана Гајић, предсједник Удружења грађана „Мостови” Требиње, које је организатор ове изложбе, каже да су представљена 23 рада, од којих су неки цртежи, а неки комбинација акварела и туша са златом.

„Циљ ове изложбе је да се његује култура сјећања и да никада не заборавимо оно што нам се десило, да опростимо морамо, а заборавити никако. Договорила сам се са директорима основних и средњих школа да ученици погледају ову изложбу“, навела је Гајић.

 

Радови настали у комбинованој техници, највећим дијелом су иконичне представе по узору на српску и руску иконописачку традицију и на изузетно снажан и симболичан начин преносе поруку ауторке и подсјећају на страдања и патњу јасеновачких жртава.

 

Отац Теофил из манастира Тврдош је истакао да је монахиња Марија на један чудесан начин, молитвеном и монашком радошћу успјела да прикаже, што ми 80 година покушавамо, да нађемо праве ријечи за оно што се десило у Јасеновцу.

„Мој лични доживљај изложбе је да је монахиња Марија успјела да отвори једна врата, да нађе прави кључ, како да се ми вратимо на прави начин јасеновачким мученицима, да их не заборавимо и да имамо у том сјећању једну васкршњу радост кад се сјетимо њих“, рекао је отац Теофил.

Изложба у Музеју Херцеговине биће отворена до краја мјесеца.


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: