Muzej Hercegovine: Izložba fotografija i promocija knjige o kolonistima u Vojvodini | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba fotografija i promocija knjige o kolonistima u Vojvodini

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.10.2022.

U  Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sutra će biti otvorena izložba fotografija ,,Strma ravnica - sto godina od kolonizacije Vojvodine" autora Bogdana Šekarića, muzejskog savjetnika etnologa i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara iz Muzeja Vojvodine.

Izložbom ,,Strma ravnica" obilježeno je sto godina od dolaska prvih kolonista - dobrovoljaca iz Hercegovine, Crne Gore, Like, Dalmacije, Bosne, kao i Mađarske i Rumunije na područje novoosnovane Kraljevine SHS, tačnije na prostor Vojvodine.

Izložba je je zamišljena da predstavi život kolonista, njihove običaje, nošnje, odlikovanja, oružje, oruđe, dokumenta, pokućstvo i fotografije. Posjetioci će imati priliku i da pogledaju dokumentarne filmove koji govore o sjećanjima na izgradnju doseljeničkih naselja, stradanja u Drugom svjetskom ratu i običajima koje su zadržali iz starog zavičaja.

Izložba će biti dostupna za posjetioce do 2. novembra 2022. godine.

U okviru otvaranja izložbe biće održana i promocija knjige ,,Kolonistička naselja (1920-1941) 1-2, autora Milana Micića, istoričara i generalnog sekretara Matice srpske.

U okviru otvaranja izložbe biće održana i promocija knjige ,,Kolonistička naselja (1920-1941) 1-2, autora Milana Micića, istoričara i generalnog sekretara Matice srpske.

Knjiga sadrži kratku istoriju 40 kolonističkih naselja nastalih između dva svetska rata u Banatu, Bačkoj i Sremu među njima i naselja u kojima su naseljeni srpski dobrovoljci iz Hercegovine (Trebinje, Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje, Stolac, Mostar, Čapljina, Konjic). To su nova naselja: Stepanovićevo, Lipar, Sirig, Tankosićevo, Aleksa Šantić, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Seleuš, Pavliš, Vlajkovac, Rusko Selo, Hajdučica, Banatsko Karađorđevo...

O knjizi govore: Zoran Veljanović, Bogdan Šekarić i Dimitrije Mihajlović iz Muzeja Vojvodine.

Početak je u 19 časova u Muzeju Hercegovine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: