U Muzeju Hercegovine otvorena izložba fotografija i promovisane knjige o kolonistima u Vojvodini | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba fotografija i promovisane knjige o kolonistima u Vojvodini

Izvor: Radio Trebinje | Datum:14.10.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena je  izložba fotografija ,,Strma ravnica - sto godina od kolonizacije Vojvodine", autora Bogdana Šekarića, muzejskog savjetnika - etnologa i Dimitrija Mihajlovića, kustosa - istoričara iz Muzeja Vojvodine.

Ovom izložbom obilježeno je sto godina od dolaska prvih kolonista - dobrovoljaca iz Hercegovine, Crne Gore, Like, Dalmacije, Bosne, kao i Mađarske i Rumunije na područje novoosnovane Kraljevine SHS, tačnije na prostor Vojvodine.

Autor izložbe Bogdan Šekarić ističe da je izložba zamišljena da predstavi život kolonista, njihove običaje, nošnje, odlikovanja, oružje, oruđe, dokumenta, pokućstvo i fotografije.

„Posjetioci  imaju priliku i da pogledaju dokumentarne filmove koji govore o sjećanjima na izgradnju doseljeničkih naselja, stradanja u Drugom svjetskom ratu i običajima koje su zadržali iz starog zavičaja“, kaže Šekarić.

U Muzeju Hercegovine održana je i promocija knjiga „Kolonistička naselja (1920–1941) Banat, Bačka, Srem” i „Kuća i hleb: kolonistička porodica u Banatu, Bačkoj i Sremu (1920–1941)”, autora dr Milana Micića. 

U svojoj studiji Micić polazi od saz­nanja da je u procesu agrarne reforme i kolonizacije u Kraljevini Jugoslaviji, sprovedenoj u periodu od 1920. do 1941. godine, u sjevernim krajevima (Banat, Bačka, Baranja, Srem, Slavonija) formirano 201 na­se­lje u kojima je uoči Drugog svjetskog rata živjelo oko 100.000 stanovnika.

Knjiga sadrži kratku istoriju 40 kolonističkih naselja nastalih između dva svjetska rata u Banatu, Bačkoj i Sremu među njima i naselja u kojima su naseljeni srpski dobrovoljci iz Hercegovine.

 

Istoriografska studija „Kuća i hleb: kolonistička porodica u Banatu, Bačkoj i Sremu (1920–1941)” za svoju temu ima tok kolonizacije na pomenutom prostoru koju je organizovala Kraljevina Jugoslavija u procesu agrarne reforme da bi zaštitila svoje nesigurne granice ka Mađarskoj i Rumuniji, izmjenila etničku strukturu tog prostora, koja nije bila u korist južnoslovenskog (srpskog) stanovništva (Bačka, Banat) i dovela na prostor kolonizacije novoj državi odano stanovništvo (srpske ratne veterane – dobrovoljce iz dinarskih krajeva Kraljevine i srpske optante iz Mađarske i Rumunije) koji bi bili čuvari i simboli nove države na za nju nesigurnom prostoru.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: